Нилометрите – как египтяните са предсказвали наводнения - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Нилометрите – как египтяните са предсказвали наводнения
Автор: Peika.bg
Нилометрите – как египтяните са предсказвали наводнения
Снимка: Flickr.com

Навремето всяко лято нивото на река Нил се покачвало толкова, че причинявало наводнения

То е било полезно, защото е напоявало и обогатявало почвата и затова всички цивилизациии в района са зависели преливането на реката.

Разбира се, те са били непредсказуеми и ако Нил прелеела твърде много, водата отнасяла насажденията и инфраструктурата. Ако реката не прелеела въобще, това означавало суша и глад. За да предскажат поведението на реката и реколтата, древните египтяни са намерили начин за измерване на нивото на водата.

34951

Най-елементарният нилометър е вертикална колона с обозначения, които отбелязват височината на водата.

По-късно тези колони започнали да се вдигат в каменни постройки. Един такъв нилометър все още може да бъде видян на остров Рода в централно Кайро. Той е бил построен през 861 г. пр. Хр и е направен по подобие на по-ранен образец.

34952

Друг исторически нилометър е на остров Елефантин в Асуан. В него по стъпалата надолу се слиза до реката, а малки хоризонтални знаци на стените отбелязват височината от предишни наводнения.

Преди векове фараонските жреци наблюдавали всеки ден нивото на Нил и водели записки, защото били задължени да съобщават за нивото на наводненията или липсата на такива. Нилометърът на Елефентин е построен точно там, защото островът се намира на южната граница на Египет и е мястото, откъдето започват наводненията по реката. Друг нилометър може да се види в Гробницата на Ком Омбо на север от Асуан.

34953

Нилометрите са използвани до 20-и век, когато се изграждат Асуанските язовири, с които приключват наводненията на Нил и нилометрите стават ненужни.

34954

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин