Нин, Хърватия и най-малката катедрала в света - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Нин, Хърватия и най-малката катедрала в света
Автор: Peika.bg

Нин е хърватски град, който е една от най-известните туристически дестинации в тази балканска държава. Той е имал голямо политическо и религиозно значение през вековете, а историята му се губи през времето, защото Нин е едно от най-старите селища по източния бряг на Адриатическо море.

Според историците, районът на Нин е бил заселен още преди 10 хиляди години. Сегашният град пък има 3000-годишна история, свързана с възходите и паденията на илири, римляни, гърци, византийци.

Хърватите завзели областта през 7-и век и създали селище в Нин през 8-9-и век. Това е първият хърватски кралски град в славните дни на кралството между 7-13и век и е резиденция на принца на Далмация. През 9-и век Нин става седалище на първия хърватски архиепископ.

37287

По време на войните с турците, Нин е в центъра на сраженията, а по-късно преминава в ръцете на венецианците, след продажбта на Далмация на италианската република. Тогава градът е станал развит търговски център, но не е имал никакви защитни укрепления и е разрушаван два пъти.

37289

Венецианците накрая са го запалили и напуснали, за да запазят Задар от турците. Така завинаги били изгубени в пламъци паметници, църкви, кралският и архиепископският дворец в Нин.

37288

Нин успява да се завърне след Втората световна война, защото от 1969 година започва да развива туризъм от историческото си наследство. Много от паметниците му са били възстановени и днес градът е истински културен център.

 37284

Нин се намира близо до Задар, на лагуна на източния бряг на Адриатическо море, заобиколен е от красиви плажове и е свързан с континента с два каменни моста от 16-и век.

37291

Катедралата "Свети кръст"

Основните туристически дестинации там са църквата „Светия кръст“ от 9-и век, която е наречена „най-малката катедрала в света“, и каменната църква „Свети Никола“.

37292

Църквата "Свети Никола"

37290

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин