Ниш – забележителности за един уикенд - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ниш – забележителности за един уикенд
Автор: Peika.bg
Ниш – забележителности за един уикенд
Снимка: Thinkstock/Guliver

Ниш е любима уикенд дестинация на българите – намира се на 170 км от София, храната е хубава (мнозина ходят там само за да хапнат добре), цените са добри, а и има къде да се забавляваш. Когато влизате в Ниш, спомнете си, че това е родното място на римския император Константин Велики.

Как да стигнем до Ниш? С влака за Белград, с автобус или с кола. Стопът също върви, тъй като има много коли по трасето ИстанбулБерлин.

Забележителности в Ниш – какво да видим в Ниш за един уикенд време:

Нишката крепост – Просторна, макар и не толкова впечатляваща, колкото тази в Белград. Укрепление тук има от римско време, а сегашната постройка е от 18-и век.

40363

Входът на крепостта

40369

Хамамът

Ще видите джамия, турска баня (хамам), барутница, антична улица и затвор. Има достатъчно пространство за разходка сред дървета и зеленина, плюс гледка към града от крепостните стени. Тук през лятото се провеждат две от най-големите събития в града – джаз фестивалът Нишвил и рок/електро фестивалът Нишомния. Пред крепостта се простира основният пешеходен булевард на Ниш. Билет за крепостта в Ниш: вход свободен.

Кулата от черепи (Челе кула) – това място е колкото впечатляващо, толкова и предизвикващо ледени тръпки. В 3-метровата кула някога са вградени черепите на близо 1000 въстаници, загинали през 1809 г. при битката при Чегар (първото сръбско въстание срещу Османската империя).

40364

40360

Кулата е издигната на главен път, за да се вижда от всеки преминаващ пътник, а през 1892 г. тук е изграден и параклис. Днес са останали около 50 черепа. Намира се на около 4 км от Нишката крепост, на бул. Зоран Джинджич, работи от 9 до 18 часа, вход: 150 динара. Можете да се качите на автобуса за Нишка баня (хващате го от спирката срещу хотел Амбасадор) и поискайте да слезете на Челе кула.

Медиана – лятна резиденция от времето, когато Ниш е носел римското си име Наисус.

 

Намира се близо до Челе кула и тук можете да видите останки от двореца, който император Константин Велики си построил, за да бъде малко след това разрушен от Атила. Билет: 150 динара.

Концентрационният лагер Червеният кръст – до днес е запазен този нацистки лагер, носещ ироничното наименование Червения кръст (Логор Црвени крст).

40366

Тук е имало цигани и евреи, но се е ползвал предимно за политически затворници. Вход: 150 динара, работно време: 9-16 часа (през зимата до 14 часа). Намира се на 10 минути пеша от задната част на крепостта.

Река Нишава – разходете се по крайречните алеи на Нишава. В летните вечери е прохладно, а заведенията са пълни с хора.

40368

Хапване в Ниш – разнообразие от заведения на добри цени има в пешеходната зона на града. Всичко месно на скара е супер, както навсякъде в Сърбия (ущипци, плескавици, вешалици...). Опитайте местните марки бира, а следобедът прекарайте в някоя кафана в сладки приказки и наблюдаване на минувачите. 

40370

40371

40365

40367

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин