Ница - туризъм с история - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ница - туризъм с история
Автор: Peika.bg
Ница - туризъм с история
Снимка: IK's World Trip

Ница е голям френски град на Френската Ривиера, който от дълги години е известна дестинация за туристи от цял свят. Произходът на града може да бъде открит в гало-римските руини на старата част - Симие на хълмовете над града. В Симие има манастир и няколко музея, но днес повечето хора живеят по-близо до брега.

По-късно Ница е била част от херцогство Савоя, след това - от кралство Сардиния. Накрая е присъединена към Франция през 1860 г. чрез нагласено гласуване, въпреки нежеланието на местните. В края на 19-и и началото на 20-и век Ница става предпочитана дестинация, основно за английски туристи, и днес известната крайбрежна улица на града е носи името Английската алея (Promenade des Anglais).

36044

1. Какво да видите

Ница е основно туристически град, но има и какво да предложи в културно отношение.

Замъкът на хълма (Colline du Chateau) се извисява над Залива на ангелите (Baie des Anges) и пристанището, и оттам има страхотна гледка на града. От самия замък не е останало много, с изключение на части от стените. Все пак си заслужава да се изкачите по стълбите догоре, защото на 90 метра над Ница гледката е наистина невероятна. За тези, на които не им се ходи, до мястото има и асансьор. Все пак, имайте предвид, че паркът на замъка затваря около залез.

36045

Повечето музеи в Ница нямат вход от 2008 г. и повечето от тях са в старата част на града Симие. Такива са Музеят на азиатското изкуство с индийско, китайско и пр. азиатско изкуство, без вход. Музеите на артистите Шагал и Матис (за този на Матис няма вход), както и Музеят и Археологическият обект, където могат да се видят руини от гало-римско селище в Симие и да разберете повече за живота на коренното население по тези места в древността. В Музеят на модерното и съвременно изкуство са представени скулптури, картини и концепутални инсталации, а отворените тераси на покрива имат отлична гледка към града. Не пропускайте парк Феникс (Parc Phoenix), къдетоможете да видите различни растения и животни в ботаническата градина и тропическата оранжерия към нея.

Старият град на Ница е по френски очарователен с монжеството улички и алеи с красиви къщи по тях, магазинчетата и пазарът за цветя и плодове.

Разберете повече за туристическите възможности във френския град.

36041

Плажове

Проблемът с местните плажове е, че те са каменисти. Няколко частни плажа имат докаран пясък, но обществените са си каменисто изживяване. Трябва задължително да имате сандали или други обувки, за да се придвижвате по тези плажове. Водата обаче е чиста, но е добре да знаете, че отливът там е силен и се отдръпва доста бързо от сушата. На всички обществени плажове има безплатни душове, а за волейболните игрища е осигурен пясък.

36042

Но...

Ница е световна туристическа дестинация, която има проблем с дребната престъпност, затова най-добре се пазете от джебчиии, а в ресторантите и кафенетата дръжте нещата си по-близо до себе си. Не е препоръчително да ходите сами към брега след 10 часа, защото е опасно. 

36046

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин