Норвежко семейство откри скални рисунки от Бронзовата епоха по време на разходка - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Норвежко семейство откри скални рисунки от Бронзовата епоха по време на разходка
Автор: Peika.bg
Норвежко семейство откри скални рисунки от Бронзовата епоха по време на разходка
Снимка: Jan Magne Gjerde, NIKU

Кое е най-готиното нещо, което сте открили по време на поход? Интересно растение, красива скала или може би нещо, оставено от друг турист?

 

За един норвежки баща семейният поход се превърна във вълнуващо откритие. Както беше обявено от Норвежкия институт за изследване на културното наследство (NIKU), невзрачна скала, открита извън Осло, всъщност е покрита с древни скални рисунки от Бронзовата епоха, изобразяващи гребци и изправени фигури. Този пигмент е оцелял хиляди години и разширява познанията на изследователите за обхвата на това праисторическо изкуство.

Тормод Фелд, графичен дизайнер по професия, който лови петроглифи в свободното си време, завел семейството си на разходка в норвежките гори край Осло. Семейството спряло за бисквитки и сок до голям камък. Гледайки камъка с опитното си око, Фелд забелязал странни цветове. Той използвал приложение на телефона си, за да обработи снимка на скалата.

Пигментите се оцветяват от приложението, което показва дали са естествено срещащи се или са добавени от човешка ръка. В този случай хората и животните станали ясно видими. „Направих снимка и влязох в приложението“, казва Фелд. „Имах нещо като преживяване извън тялото. Наистина не мислех, че може да е нещо подобно."

Веднага се свързал с негов приятел, който е археолог. В крайна сметка NIKU изследва скалата, обявявайки я за първата по рода си в района на Østfold и Viken. Картините, които показват стоящи хора и животни, са защитени от скална издатина, която ги предпазва. Засега местоположението им остава в тайна, за да бъдат защитени. „Те са изключително трудни за намиране поради бледостта на боята“, казва Ян Магне Герде от NIKU. „Не много хора са ги търсили, поради което не са намерени досега, въпреки че сме сигурни, че има още картини.“ 

Смята се, че рисунките са от Бронзовата епоха, въпреки че може и да са по-нови. Този период е продължил от около 3300 г. пр. н. е. до 1200 г. пр. н. е., а следващият период е от 1200 г. пр. н. е. до 600 г. пр. н. е.

Тези пиктограми са значително по-модерни от някои примери, които са на 30 000 години или повече. Един известен пример може да се намери в пещерата Алтамира в Испания. Въпреки че в момента може да е неизвестно защо норвежката скала е украсена с фигури, със сигурност това е било умишлено и внушително произведение на изкуството по онова време.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин