Новата стара релефна карта на България в Дряново - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Новата стара релефна карта на България в Дряново

Знаете ли къде можете да изследвате България река по река, планина по планина – такава, каквато иначе не бихте могли да я обхванете с поглед или ръце? Релефни карти на България има на няколко места в България, но в Дряново се появява първата релефна физическа карта. Размерите й са 6,90 на 4,30 м, отлята е от цимент в мащаб 1:100 000 и е на над 50-годишна възраст. И ако си мислите, че вече й е време за пенсиониране – нищо подобно! Преди броени дни нашите приятели от сдружение МОГА – Дряново приключиха с нейното освежаване и пребоядисване.

Ако някой ви беше завел там преди две седмици, щяхте да видите една стара, напукана карта. Олющена на места, тук-там замазана, колкото да не е без хич. Сега е като току-що разопакована от целофана.

Направена е от учителката по география в СОУ “Максим Райкович” Бонка Тихова през 1962 г. Помагали са й учениците Донка Александрова, Сийка Янкова и Дабко Дабков. Г-н Дабков впоследствие става учител по изобразително изкуство в същото училище и той е преподавал на всички от сдружение МОГА. Той е бил мотор на всички последващия реновирания на картата, като дава съвети и за сегашното обновяване на картата.

"Сега остава да дойдете и да я видите. Красива е, много! Носи история в себе си. Направена е по уникален начин, изобретен специално за нея. Но какъв е той, ще трябва да дойдете в Дряново, за да научите", ни канят от МОГА

Картата носи и гордост, защото виждате цялата страна – малка, но прекрасна. И най-вече – такава, каквато сами си я направим. Може би това е и най-баналната и голямата поука, която трябва всеки да си изведе.

Релефната карта на България се намира в центъра на Дряново, точно срещу часовниковата кула. Обновена е с финансовата подкрепа на СОУ “Максим Райкович” (на чиято територия е картата), Община Дряново и личното дарение на Емил Попов. А ако се чудите откъде са ви познати МОГА – Дряново, те направиха Стената на Колю Фичето и Пейката на любовта.

Ето и видео от работата и откриването на реновираната карта:

Реновиране на Релефната карта в град Дряново from MOGA Dryanovo on Vimeo.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин