Нове: Римски сандали край Дунав - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Нове: Римски сандали край Дунав
Автор: Петя Димитрова

Звук от удряне на саби и брони край свищовския бряг на Дунав. Стъпки от римски сандали. Викове на траки и даки. Камери и фотоапарати.

И днес, почти две хилядолетия след появата си, древният град Нове все още живее. Веднъж годишно Свищов става домакин на фестивала Орел на Дунава. Стотици възстановчици от цяла Европа се включват в епичните битки между легионите на Римската империя и съседните племена.

Градът се изпълва с римски воини, красиви весталки, даки, варвари. Как ви се струва, докато кротко си пиете кафето, изведнъж да се окажете в центъра на схватка между две враждуващи войски? Или пък да се разминете на косъм от варварско нападение? А да станете свидетели на триумфалния марш на римските легиони? Напълно възможно е.

През 69 г.сл.Хр. недалеч от днешния град Свищов е основано селището Нове, което се оформя около лагера на изпратения тук легион на Римската империя. Разкопките на Нове днес разкриват офицерски жилища, няколко вили, терми (бани), болница, базилика и епископски жилища.

Докато се разхождате из руините на Нове можете да видите (на живо) как са живели неговите обитатели. Тук, естествено, ще ви посрещнат с римска кухня и медовина (ако цял живот сте се чудили що за напитка е това, ето ви шанс да разберете).

Център на събитията е градският стадион, където се провеждат и кървавите сражения. Спокойно, не са толкова истински, колкото изглеждат.

Последното издание на фестивала от 2012 г. предложи и конкурс за антична красавица „Деа Нове”, който обещава да се превърне в традиция.

На един хълм над пристанището се издига средновековната крепост Калето. За съжаление, от нея е останало твърде малко. За сметка на това на мястото е изградена лятна сцена, домакин на различни културни мероприятия. Именно там се провеждат част от събитията по време на фестивала Орел на Дунава. И, честно казано, да гледаш гладиаторски борби на фона на тихия бял Дунав си е незабравимо изживяване.

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин