Нови линии на Наска са открити в Перу с помощта на изкуствен интелект - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Нови линии на Наска са открити в Перу с помощта на изкуствен интелект
Автор: Peika.bg

Геоглифите – рисунки, вдълбани в пейзажа чрез натрупване на материали като камъни или премахване на мръсотия, за да се изложат камъни – са очарователни, често мистериозни послания, оставени от древните култури.

 

Известен пример са линиите на Наска в Перу. Тези гравюри на животни, хора и абстрактни картини датират между 500 г. пр. Н. е. и 500 г. сл. Н. е. Въпреки че над 350 от тях са открити на 170 квадратни мили, скорошна статия в Journal of Archaeological Science идентифицира четири нови глифа с помощта на инструменти за изкуствен интелект (AI), процъфтяваща тенденция в археологията.

Изследователи от IBM Japan и Yamagata University използвали AI инструмент, който може да помогне за анализиране на огромни количества данни, за да открият скрити тайни. Инструментът сканира огромно количество въздушни кадри, в този случай от пустинята Наска в Перу. Инструментът разполага с алгоритъм, който търси определени характеристики, които му помагат да идентифицира геоглифите, скрити в кадрите. Екипът твърди, че инструментът е 21 пъти по-бърз от търсенето с човешки очи. Тъй като известните глифове са подобни, тези прилики помагат да се идентифицират новите. Вместо да търси същата гравирана котка, както се вижда другаде, инструментът търси съставни части. По този начин могат да бъдат открити нови дизайни.

Както е обяснено в изявлението, „Моделите се учат от (обикновено) голямо количество данни за изображения, за да разберат йерархичните характеристики на обектите. Въз основа на такова обучение те придобиват способността да откриват точно обекти, които се появяват в нови изображения. Освен това се отбелязва, „Това е метод на машинно обучение, който изгражда и обучава невронни мрежи, които са вдъхновени от взаимосвързаността на нервните клетки в мозъка, за да позволят на компютрите да научат характеристиките от големи количества данни и впоследствие да правят прогнози или решения. Той демонстрира висока производителност при задачи като разпознаване на изображения, обработка на реч и обработка на естествен език.

Докато причините, поради които древните хора са създали линиите на Наска, остават неясни, те със сигурност изобразяват много познати дизайни, които съвременните зрители ще разпознаят. Те включват дървета, цветя, котки, гущери и маймуни. Новооткритите геоглифи са чифт крака, риба и други. Като се имат предвид новите възможности на AI, е напълно възможно по-завладяващи геоглифи по света просто да чакат да бъдат открити и проучени.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин