Ново биенале, посветено на родното място на Ван Гог - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ново биенале, посветено на родното място на Ван Гог
Автор: Peika.bg
Ново биенале, посветено на родното място на Ван Гог
Снимка: MVRDV

Художникът Винсент Ван Гог е роден и израснал в холандската провинция Брабант и нейният пейзаж присъства в голяма степен в картините му.

 

Но сега, 150 години след като той напуснал района, пейзажът на Брабант е застрашен от нарастващи наводнения. Това поставя огромен натиск върху фермерите и местните жители, които живеят и работят там. За да хвърли светлина върху проблема, архитектурната фирма MVRDV си сътрудничи с Midpoint Brabant и Van Gogh Homeland Foundation.

Заедно те планират инициатива, за да покажат на света защо художникът постимпресионист е бил вдъхновен от пейзажа и как той може да бъде направен по-устойчив в бъдеще. Първата част от плана е Биеналето на родината на Ван Гог, което се курира от партньора-основател на MVRDV Уини Маас. Изложбата на открито, която е насрочена за 2025 г., ще покани посетителите да си взаимодействат с типични елементи от пейзажа на Брабант.

Това може да включва посещение на временна дюна или дъждовна камера. Градинарска кула също ще поглъща посетителите в естествената красота на провинцията. Създателите са изправени пред предизвикателството да мислят за елементи, общи за ландшафта на Брабант, и как могат да прокарат границите на възможното, когато акцентират върху най-добрите черти.

Ново биенале, посветено на родното място на Ван Гог
Снимка: MVRDV

По този начин Маас се надява, че биеналето ще накара обществеността да мисли креативно за изменението на климата. „Изследването на толкова много възможности може да задвижи топката“, споделя той. „Нашата изложба на открито ще се състои от множество павилиони, които ще бъдат разположени в пейзажа, като наниз от мъниста. Ние не даваме на посетителите моралистично послание, а ги оставяме да усетят изменението на климата – сухотата, влагата. Ние също така показваме възможни решения като градинска кула или супер дюна. Според мен задачата за предстоящия период е в преплитането на града с природата и природата с града. Трябва да сме отворени за критичен подход към идеалите на другия.”

Намерението е биеналето да се провежда на всеки две години в различна част на Брабант. Встъпителното събитие е предназначено за централната част на провинцията, като община Тилбург е фокусна точка. Докато се надяват, че биеналето ще привлече широк кръг посетители, организаторите са насочени най-вече към по-младото поколение.

Ново биенале, посветено на родното място на Ван Гог
Снимка: MVRDV

„Очакването е,“ споделя Лиан Дуиф от фондация „Ван Гог Родина“, „че благодарение на начина, по който биеналето представя информацията, младите хора също ще се почувстват по-ангажирани с основните предизвикателства на прехода, както и с пейзажа, който ги заобикаля – което, разбира се, те ще управляват в бъдеще."

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин