Ново село - българският Холивуд - селски туризъм - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ново село - българският Холивуд
Автор: Георги Василев
Ново село - българският Холивуд

Въпреки че в Ново село не се правят филми (засега), а населението му е с около 75 000 души по-малко от това на Холивуд,  двете места имат една обща черта. Всички сме виждали как огромните букви „HOLLYWOOD” са поставени над квартала в Лос Анжелис. Е, новоселци не остават назад, а над тяхното село се открива мащабен надпис, който гласи „НОВО село” и се вижда лесно от пътя между Пловдив и Пещера. Изглежда, че става доста модерно българските села да правят холивудски надписи (вече ви запознахме с историята на друго такова село - Горни Вадин).

Ново село е разположено в полите на Родопите в югозападния край на Горнотракийската низина и източното подножие на Бесапарските хълмове. Къщите му се намират по левия бряг на Стара река. Въпреки наименованието му историята на селото датира от преди хилядолетия – по времето на бесите. За това свидетелстват множество археологически находки, намерени в близост до селото.

Съществуват три легенди, свързани със селото и названието му. Според първата преди време селището се е намирало на 1-2 километра северозападно от сегашното си местонахождение. Там се е намирало и „Черкезкото гробище”. Според легендата вечер от гробището излизали таласъми, които плашели жените и децата. Поради тази причина жителите се преместили на ново място и започнали да го наричат „Ново село”.

Същестува и версия твърдяща, че опустошителна чумна епидемия, която затрива и Филипопол (Пловдив), е накарала жителите на Еникьой (старото име на Ново село) да се преместят. Безспорно е, че на упоменатото място е съществувало тракийско селище. Доказателство са тракийските керамики, намерени там. Не е изключена и възможността Еникьой да е унищожен по времето на Втория и Третия кръстоносен поход, което да е накарало жителите да се преселят в „Новото село”.

Новоселци се гордеят с големия актьор Спас Джонев, който е родом от Ново село, и местния футболен отбор „Спартак”. В околностите, освен огромният надпис може да се види и красивия параклис „Света Лидия”.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Atanaska Petrova, 30.08.2013 | 22:05
МНОГО СИ НИ Е ХУБАВО СЕЛОТО!!!!И НАИСТИНА Е ЕДИН МАЛЪК ХОЛИВУД КОЙТО НЕ ВЯРВА ДА ГО ПОСЕТИ И ЩЕ РАЗБЕРЕ....!!!!
Stefan, 30.08.2013 | 15:57
След като ви стои малко смешно, и не много идейно, то едва ли във вашите села можете да се похвалите нещо такова нестандартно, а и да ви припомня че Ново село е първото Бг село със светофари, макар и сега неработещи........, Смешно но фактии...........
Охльо Бохльо, 30.08.2013 | 11:18
измислили го хората надписа, малко смешно ми стои :)
Vqra Petrova, 29.08.2013 | 15:36
не мога да кажа,че емного идейно :)
Абонирайте се за нашия бюлетин