Някъде, далеч на арктическия бряг на Сибир - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Някъде, далеч на арктическия бряг на Сибир

Някъде, далеч на арктическия бряг на Сибир, Русия има едно градче, което се нарича Тикси. В него през 1985 г. се родило едно момиче на име Евгения Арбугаева. Не знаем със сигурност какви важни задачи й е отредила съдбата, но със сигурност една от тях е била да покаже на света своето родно място.

С фотографската си поредица „Тикси“ Евгения печели престижния международен фотоконкурс Leica Oskar Barnack Award през 2013 г. (Скоба: Ако не сте много навътре във фотографията, Оскар Барнак е „бащата на 35-милиметровата фотография“. Самият той бил запален фотограф, но страдал от астма и други болежки и мъкненето на тежката апаратура му тежало. Ето че не само мързелът ражда гениални изобретения!)

По времето на Съветския съюз Тикси е бил важен град с военна база и научни центрове, но от 90-те години насам започва да залязва и днес е едно изоставено място с твърде малко жители.

След като завършва маркетинг в Москва, Евгения прекарва една година в скитане из сибирската пустош заедно с номадите, които отглеждат стада лосове. След това се връща в родния си град и решава да го заснеме през погледа на едно дете – Таня. Казва, че в снимките й се вижда „истината за Арктика“.

Уверете се и вие в това - към сибирските снимки!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин