Някои любопитни и малкоизвестни факти за Перперикон - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Някои любопитни и малкоизвестни факти за Перперикон
Автор: Елена Исаева

В Родопите има толкова много места, които си заслужава да бъдат посететни и то по повече от веднъж, но може би едно от най-интересните и мистериозни е светилището Перперикон. Какви тайни крие това магично място и дали е разкрило всички, не е съвсем ясно, но определено има още какво да покаже на България и света.

Това е едно от най-мистериозните и интересни места не само в България, а може би и в цяла Европа, да не кажем дори в целия свят.

Някои любопитни и малкоизвестни факти за Перперикон
Снимка: wikipedia.org

Ето и някои доста интересни факти за това приказно и мистично място:

1.Величественият скален масив, на който е разположен Перперикон се извисява високо в Източните Родопи, на около 15 километра от град Кърджали. Намира се близо до Перперешката река, където се предполага, че древните жители са добивали злато.

2.Смята се, че на това място, преди 8000 години е възникнал Перперикон. Тогавашното население на мястото силно е почитало Бога на Слънцето. Именно това е и една от причините Перперикон да „изникне“ на гола скала, високо в планината, където слънчевите лъчи имат по-лесен достъп.

3.Светилището развило своето огромно значение още през късната Бронзова епоха. Големият подем се е осъществил през XVIII-XII в. пр.н.е. Това съвпада с периода на развитие и на първата европейска цивилизация, а именно Крито-Микенската култура.

4.Един от откритите съдове от този период изключително много впечатлява археолозите със своите изображения – Богът на Слънцето и шест човешки фигури. Те са оформени съвсем символично като цветя, глави им са представени като малки слънца.

5.През 2002 г. е открита голяма зала без покрив, която отговаря на всички описания на храма на Дионис от античните текстове. В центъра ѝ се намира изключотелно интересен олтар с диаметър около 2 метра и височина от 3 метра. Предполага се, че самата зала не е имала покрив заради огнения пламък, като по неговата височина древните са гадаели.

6.Най-общо може да се каже, че Перперикон се състои от четири части: внушителна крепост, която е наречена Акропол, Дворец или още светилище, който е непосредствено под Акропола от югоизток, северно и южно подградие.

Някои любопитни и малкоизвестни факти за Перперикон
Снимка: wikipedia.org

7.Почти всички изследвания и проучвания сочат, че най-вероятно храмовият комплект е бил посветен на бог Дионис. Той е разположен на цели седем етажа, като в центъра му се намира тридесетметрова церемониална зала, която се предполага, че е служела за извършване на различни ритуали и обреди.

8. Друг много интересен обект в Двореца е един масивен каменен трон с поставка за краката и облегалки за ръцете. Под тухления под на всяко помещение са открити хиляди канали за оттичане на дъждовната вода.

9.Преданията разказват за две много важни исторически събития, които са пророкувани именно от Перперикон и по-точно от олтара в храма на Дионис. Първото предсказва славата и великите дела на Александър Македонски, а второто пророкува властта на самия Гай Юлий Цезар.

10.Това е един от най-посещаваните обекти у нас. Той е част от 100-те национални обекта на България.

Перперикон е едно уникално място, което тепърва ще ни разкрива своите тайни или по-скоро ще породи нови, още по-интересни.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин