Някои от първенците на българските планини - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Някои от първенците на българските планини
Автор: Елена Исаева

Ако все още не сте покорили нито един български връх, то не се колебайте да започнете още сега, ако имате тази възможност. Красотата на България е необятна и наистина си заслужава да бъде видяна поне по веднъж, а върховете, които ще ви предложа като начало са наистина впечатляващи с много внушителни гледки и природа.

Не забравяйте, че никога не бива да подценявате планината и винаги бъдете добре подготвени. Обличайте се според сезона, но дори лятото носете яке, тип ветровка и дъждобран, защото в планините времето е доста променливо и може да ви изненада неприятно. Друго, което ви трябва е зареден телефон за снимки и много настроение.

Някои от първенците на българските планини
Снимка: Елена Исаева

Мусала, Рила – няма как да не сложа първенецът на България, а и на Балканския полуостров, връх Мусала. Той е висок 2925. 40 метра и преходът до него е сравнително лек, така, че ако решите може и да е първият ви връх за покоряване. Еко пътеката е добре маркирана и тръгва от Ястребец, до където може да стигнете с кабинков лифт от Боровец. Името на върха произлиза от арабски и означава буквално преведено „пътят на Бога“.

Някои от първенците на българските планини
Снимка: Елена Исаева

Вихрен, Пирин – това е най – високият връх в Пирин планина и вторият по височина в България. Надморската височина на Вихрен е 2914 метра и макар, че е малко по – нисък от Мусала е доста по – труден за изкачване и за него ще се нуждаете от малка подготовка. Пътят за него тръгва от хижа Вихрен, до която може да стигнете с автомобил.

Някои от първенците на българските планини
Снимка: Елена Исаева

Черни връх, Витоша – със своите 2290 метра надморска височина, той се пада най – високият връх в планината Витоша, близко е до София като маршрут и е доста лесен за изкачване, което го прави и чудесен за първи избор от върховете на България. Може да тръгнете от хижа Алеко, а за по – големите ентусиасти предлагам и маршрута от квартал Княжево.

Някои от първенците на българските планини
Снимка: Елена Исаева

Ботев, Стара планина – 2376 метра над морското ниво, изглежда носък, но преходът е доста тежък, особенно, ако решите да тръгнете от Райското пръскало. До най – високият връх в Стара планина е хубаво да вървите два дни – първият да стигнете до Райското пръскало и хижа Рай, където да пренощувате, а вторият от водопада да атакувате върха, след, което може да слезете през хижа Балкански рози.

Някои от първенците на българските планини
Снимка: Елена Исаева

Руен, Осогово – 2251 метра над морското равнище е първенецът на Осоговската планина. До него може да стигнете тръгвайки от град Кюстендил с автомобил до някъде и след това пеша. Винаги носете личните си документи, защото там е гранична зона. Преходът е дълъг, но доста лесен и приятен.

Някои от първенците на българските планини
Снимка: Елена Исаева

Полежан, Пирин – тази пиринска душевадка е за истински ентусиасти. Може да тръгнете към върха от Безбожкото езеро, до което се стига с открит лифт, от които гледките са просто зашеметяващи. Върхът е висок 2851 метра и си е доста труден, определено трябва да качите няколко други преди да решите да го атакувате. Близо до него се намира и връх Безбог, който също е доста труден, но пък много интересен, както всички други.

Това е един съвсем кратък обзор на шест от най – високите върхове в България, но списъкът далеч не се изчерпва само с тях. Където и да отидете по нашите красиви планини няма да съжалявате.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин