Няколко интересни факта за Мадрид - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Няколко интересни факта за Мадрид
Автор: Peika.bg
Няколко интересни факта за Мадрид
Снимка: pixabay

Ослепителната столица на Испания е изпълнена с интригуващи истории и скрити тайни. Тези интересни факти за Мадрид определено ще ви изненадат!

Мадрид е прекрасен и често пренебрегван град. Туристите са склонни да се фокусират върху дестинации като Барселона и Севиля, може би смятайки, че Мадрид е по-скоро бизнес център. И все пак оживената столица на Испания предлага много.

Искате ли да знаете повече? Ето някои от любимите ни забавни факти за Мадрид.

Смята се, че Мадрид е на повече от 2000 години

Следи от окупация по река Мансанарес датират от вестготските, римските и дори праисторическите времена. Но най-категоричните доказателства, които имаме за пълноценно селище в днешния Мадрид, идват от мюсюлманския период в историята на града.

Името на Мадрид означава „място с изобилие от вода“

Етимологията на името на Мадрид е обвита в митове. Според легендата, първоначалното име на града е "Ursaria", препратка към големия брой мечки, които някога са обитавали региона.

Това е една от най-високите столици в Европа

Този факт за Мадрид също може да изненада много хора. Може да не изглежда така, но Мадрид всъщност е една от най-високите столици в Европа, разположена на 667 м надморска височина.

Това е вторият по големина град в Европейския съюз

Мадрид е един от европейските мегаполиси, където живеят удивителните 3,2 милиона души. Единственият град в ЕС с по-голямо население е Берлин с 3,6 милиона.

До излизането си от ЕС през 2020 г. Лондон беше най-населеният град в ЕС, дом на почти 9 милиона души.

Мадрид има уникален герб

Гербът на Мадрид е една от най-уникалните и странни емблеми в света, състоящ се от мечка, достигаща до ягодово дърво, заобиколена от седемте звезди на съзвездието „Голямата мечка“.

Образът на мечката е бил свързан с Мадрид от средновековния период, когато рицари от града са яздели в битка при Лас Навас де Толоса, носейки знаме, изобразяващо мечка.

Не е известно кога и защо ягодовото дърво започва да се свързва с Мадрид, въпреки че испанското му име, madroño, има известна прилика с madrileño, името на жителите на Мадрид.

Каквато и да е причината, това изображение е преплетено с историята и идентичността на Мадрид и можете да видите статуя на мечката и дървото днес на Пуерта дел Сол!

Мадрид става столица на Испания едва през 16 век

Въпреки че през Средновековието Мадрид се разраства до известна важност, той всъщност не става столица на Испания до 1561 г..

Мадрид е домът на най-стария ресторант в света

Този факт за Мадрид може да ви изненада! Restaurante Botin, основан през 1725 г., официално е най-старият ресторант в непрекъсната експлоатация в света! Известен е с фантастични местни деликатеси като сукалче, ястие, за което Ърнест Хемингуей пише възхитено, когато го посещава през 20-те години на миналия век.

Тайната зад тези сочни ястия е оригиналната пещ на дърва, която е построена в началото на 18-ти век и се захранва от огън, който не е изгасен от първото отваряне на ресторанта. Дори се смята, че художникът Франсиско Гоя може да е миел чинии в ресторанта като млад!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин