Няколко неща, които трябва да знаете, преди да посетите Тайланд - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Няколко неща, които трябва да знаете, преди да посетите Тайланд
Автор: Peika.bg
Няколко неща, които трябва да знаете, преди да посетите Тайланд
Снимка: pexels

Тайланд има заслужена репутация на едно от най-достъпните места за посещения в Азия. Има невероятно много за разглеждане, проблемите са ограничени, табелите и менютата на английски език са често срещани и можете да се придвижвате лесно почти по всяко време на денонощието. 

Има обаче няколко неща, които всеки пътешественик трябва да знае, преди да посети Тайланд. Ето нашите съвети как да се възползвате максимално от пътуването си до там:

1. Дъждовният сезон варира в зависимост от това къде се намирате

Дъждовният сезон от юни до октомври носи проливни дъждове и редовни бури в северен, централен и югозападен Тайланд, създавайки опасни условия за пътуване по море. В Югоизточното крайбрежие и Тайландският залив дъждовният сезон е малко по-късно, от октомври до декември.

Пътуването през дъждовния сезон означава по-ниски цени и по-малко туристи, но някои места за настаняване затварят и много фериботи спират да работят. 

2. Проверете за препоръчаните ваксинации

Вероятно вече имате ваксина срещу COVID-19, но повечето лекари препоръчват и ваксинация срещу тетанус и хепатит А. Помислете и за ваксинация против бяс – всички кучета, котки и маймуни могат да пренасят това заболяване. Маларията се среща по границите с Лаос, Камбоджа, Мианмар и Малайзия. Ако посещавате тези региони, използвайте антималарийна профилактика.

3. Резвервирайте предварително

Имайте предвид, че Тайланд е една от най-популярните дестинации в света. Ако ще пътувате там, добре е да резервирате всичко предварително- от разходки с лодки и яхти, през преходи и обиколки, до настаняването в хотел. Ако пък ще пътувате по време на дъждовния сезон, проверете дали местата, които искате да посетите са отворени, тъй като през този период много хотели, заведения и атракции не работят.

Няколко неща, които трябва да знаете, преди да посетите Тайланд
Снимка: pexels

4. Следвайте местния етикет, когато комуникирате с тайландци

Когато се срещате с местни жители, стандартният поздрав е wai - навеждане на главата напред, с ръце с допрени длани пред гърдите. Не се ръкувайте, освен ако другият човек не започне ръкостискането.

Ако бъдете поканени в тайландски дом – което може да се случи, тъй като тайландците са известни с гостоприемството си – свалете обувките си, преди да влезете и избягвайте да насочвате стъпалата си към друг човек.

5. Уважавайте будизма, част от ежедневието в Тайланд

Около 95% от тайландците са будисти и националната религия се вплита във всеки аспект от живота. За да покажете нужното уважение, сваляйте обувките си, преди да влезете в която и да е будистка структура, и носете дрехи, които покриват раменете и горната част на ръцете, както и краката.

Никога не насочвайте стъпалата си към будистко изображение (или монах) и не докосвайте статуите на Буда по главата. Давайте път на монасите и не сядайте до тях в градския транспорт. Също така е абсолютно забранено жена да докосва монах или вещите му.

6. Обличайте се скромно

Тайландците избягват тоалети, които показват твърде много кожа. Банските са подходящи за плажа, но когато сте далече от пясъка, носете дрехи, които покриват раменете и избягвайте твърде къси поли.

7. Показвайте уважение към краля и кралското семейство

Тайландците приемат уважението към монархията изключително сериозно и lèse-majesté (оклеветяване на кралското семейство) е криминално престъпление. Никога не показвайте неуважение към монарха или изображения на кралското семейство.

Няколко неща, които трябва да знаете, преди да посетите Тайланд
Снимка: pexels

8. Има правила, свързани с храненето

Когато посетите някой ресторант в Тайланд, ще забележите, че всичко пристига на масата по едно и също време и обикновено се поставя в средата на масата, за да могат всички да ядат. От 19-ти век в Тайланд не използват пръчици за хранене, така че получите лъжица и вилица, но не очаквайте да ви бъде даден нож. Повечето храни там са с големината на хапка и ножове просто не са необходими. 

9. "Вегетарианец" е относително понятие в Тайланд

Рибният сос е една от съставките, които се използват в почти всяко ястие в Тайланд. Най-сигурният залог за хората, които не ядат риба и месо, е да потърсят вегетариански ресторанти, притежавани от индианци. Можете да попитате дали храната е "mang sa wirat"- това означава храна, която не съдържа парчета месо или риба, но не означава непременно, че е подходяща за вегетарианци.

Няколко неща, които трябва да знаете, преди да посетите Тайланд
Снимка: pexels

10. Избягвайте наркотиците в Тайланд

През юни 2022 г. марихуаната и конопът бяха премахнати от списъка на наркотиците от категория 5 в Тайланд. Въпреки това все още има ограничения и пушенето на марихуана на обществени места не се препоръчва.

Преминаването на границата с наркотици от клас А води до смъртно наказание и дори притежанието на малки количества може да доведе до солидна присъда. Също така имайте предвид, че пушенето на обществени места може да доведе до големи глоби. Ако приемате лекарства с рецепта, проверете дали са разрешени за Тайланд, преди да пътувате.

11. Цените са леко завишени за туристите

Около големите туристически обекти има хитри таксиметрови шофьори и измамници, които ще се опитат да ви насочат към съмнителни магазини за сувенири, фалшиви туристически офиси и второкласни места за отсядане, където неизбежно ще платите повече, за да покриете комисионната им. Добре е да резервирате транспорта си чрез туроператора, за да не платите повече от необходимото. 

12. Протестите там са доста сериозни и е най-добре да се избягват

В Тайланд има много протести. Когато се създаде напрежение между правителството и опозиционните групи, това води до блокади, отмяна на полети и понякога насилие. Следете местните новинарски сайтове за информация относно тлеещи политически проблеми и избягвайте местата, на които има протестиращи. 

Няколко неща, които трябва да знаете, преди да посетите Тайланд
Снимка: pexels

13. Бъдете много внимателни, когато карате скутер

Хиляди туристи наемат скутер или мотоциклет в Тайланд, но трябва да бъдете сигурни, че вашата шофьорска книжка важи за превозното средство, което наемате, и винаги носете паспорта си, в случай че полицията го поиска.

Носете каска, карайте предпазливо и си направете застраховка – всяка година стотици туристи са ранени при инциденти с мотоциклети и скутери в Тайланд. Винаги давайте предимство на по-големите превозни средства и внимавайте за добитък, дупки и други опасности по пътя.

14. Следвайте местните съвети, ако има природно бедствие

Тайланд е уязвим от страна на земетресения и цунами, както и от наводнения, свлачища и циклони през дъждовния сезон. Вслушайте се в официалните съвети в случай на природно бедствие и се свържете с посолството за актуална информация относно процедурите за евакуация.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин