Няколко причини да се влюбите в Швейцария? - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Няколко причини да се влюбите в Швейцария?
Автор: Peika.bg
Няколко причини да се влюбите в Швейцария?
Снимка: pixabay

Швейцария е най-известна със своите красиви планини, часовници, пейзажи и шоколад. Романтичните Алпи на изглеждат като място за разказване на приказки или картина за посещение. Швейцария се намира на кръстопътя на няколко основни европейски култури, които оказват силно влияние върху езиците и културата на страната.

Смятаме, че само тези причини са идеалното извинение да посетите тази красива страна, но има много други, които да откриете сами.

1. Планините

Няколко причини да се влюбите в Швейцария?
Снимка: pixabay

Това е малко очевидно, но от първия поглед към заснежените върхове разбирате, че сте влюбени. Най-хубавото е, че всъщност няма място в Швейцария, където да не можете да изпитате невероятните върхове и огромния мащаб на Алпите. За изживяване от първа ръка в планините силно препоръчваме влака Glacier Express, а след това в Цермат може да искате да разгледате железопътната линия Gornergraty. Когато си мислите, че сте видяли всичко, винаги имаше още. Регионът Юнгфрау също е доста зрелищен и създава някои от любимите сцени с кристално чисти езера, наблюдавани от гигантски снежни планини.

2. Влаковете

Пътуването с влак в Швейцария всъщност е невероятно. Той не само ви предоставя места на първия ред до някои от най-добрите пейзажи, но е и наистина ефективен. Влаковете се движат редовно и навреме, което е поразително. 4-минутно време за трансфер на гарата би било достатъчно. Влаковете са удобни и всичко върви гладко. 

3. Църквите

Няколко причини да се влюбите в Швейцария?
Снимка: pixabay

Всеки малък град има тенденция да има малка църква, кацнала на върха на хълм с красива висока камбанария. Просто са красиви за гледане и стават много хубави обекти за снимки!

4. Близостта до други страни

Швейцария е без излаз на море, което прави наистина лесно преминаване или пътуване до други околни страни. Споделя границите си с Франция, Германия, Австрия, Италия и Лихтенщайн. Влакът от Германия за Швейцария минава през Австрия и при посещението на Монтрьо ще сте буквално от другата страна на Женевското езеро, което минава границата на Франция и Швейцария. 

Няколко причини да се влюбите в Швейцария?
Снимка: pixabay

5. Сиренето

Забавен факт, че в Швейцария цялото швейцарско сирене трябва да спазва много специфичен набор от изисквания, определени в закона. Едно от тях е, че чрез необходимия процес на стареене лактозата вече няма да остава в сиренето. Така че по принцип, стига швейцарското сирене да е отлежало повече от 3 месеца, може да бъде консумирано и от хора с алергия към лактоза. И повечето сирене Грюер е отлежало най-малко 10 месеца, така че е доста безопасно. Това е задължително швейцарско изживяване и е препоръчително да се насладихте на малко традиционно швейцарско фондю, приготвено с бяло вино, чесън, царевично брашно и разбира се сирене. 

6. Снегът

Няколко причини да се влюбите в Швейцария?
Снимка: pixabay

Вероятно повече за тези от нас, които обичат зимата, но не мисля, че много хора биха погледнали на пухкавия сняг, покрил всичко наоколо и превърнал обстановката в приказка и биха казали, че не е красиво. Да, студено е, но това е  зимна страна на чудесата и преживяването е това, което всеки трябва да изпита през живота си, тъй като наистина е един от най-красивите моменти на природата.

7. Старите градове

Няколко причини да се влюбите в Швейцария?
Снимка: pixabay

В много градове в Европа ще намерите най-красивата стара архитектура, докато се скитате по улиците на старите градове. В Швейцария се влюбвате напълно в цветовете, в тесните улички и калдъръмените пътища. Старите градове като Цюрих, така и Люцерн и още много други ще ви спечелят завинаги.

8. Храната

Няколко причини да се влюбите в Швейцария?
Снимка: pixabay

Освен сиренето и шоколада, Швейцария има наистина интересна кулинарна сцена. Тя е много интернационална страна, поради влиянието на околните държави, така че ще намерите много италиански, френски и баварски ресторанти, които сервират вкусна храна. Традиционната швейцарска кухня е много подобна на немската, като се състои предимно от месо и картофи, като особен вариант е Rosti – голяма палачинка в стил хашбраун с вашата селекция от различни гарнитури като колбаси или яйца (и разбира се сирене). 

9. Прекрасните дървени къщи

Няколко причини да се влюбите в Швейцария?
Снимка: pixabay

Пътувайки с влак, можете да видите голяма част от пейзажа, който иначе бихте пропуснали. Често ще се окажете залепени за прозореца, докато минавате покрай малки градчета, пълни с кафяви дървени къщи с дебел сняг, покрил покривите отгоре. Когато мислите за Швейцария през зимата, това са сградите, които идват на ум и всеки път, когато минавате повече, ще си мислите - искам огън, одеяло и добра книга и много лесно мога да остана там задълго.

10. Етикирането на храните

Това вероятно е малко странно, но наистина прави впечатление у много хора и има значително влияние върху пътуването. Супермаркетите в Швейцария са страхотни. Можете лесно да закупите всичко необходимо на едно място. Повечето храни много ясно са посочили на етикета дали съдържат лактоза или глутен или са вегански. Не е нужно да гледате дребния шрифт или да дешифрирате съставките. Някои супермаркети дори имат етикети на рафта, за да ви предупредят за храни, подходящи за алергии. Освен това всички ресторанти имат изброени източници на храната си. Например повечето агнешко месо се внася от Нова Зеландия, а скаридите от Виетнам. Това прави решението да ядете храни с местен произход толкова по-лесно – колко добре би било, ако бяхме по-прозрачни за това в ресторантите навсякъде?

11. Водопадите

Няколко причини да се влюбите в Швейцария?
Снимка: pixabay

Около половината от тези, покрай които ще минете на борда на влака през зимата, най-вероятно ще са замръзнали, улавяйки мощния поток, който се спуска над планинския ръб. Най-впечатляващият, разбира се, е водопадът Щаубах в Лаутербрунен, който се спуска на масивни 297 метра от надвиснала скала в долината близо до града. Друг любимец минава през село Лунгерн по пътя за Люцерн. Огромен, мощен водопад се спуска от заснежените планини към града, който се намира в зелена долина на ръба на езеро, с църква, кацнала на хълм в средата. Перфектната швейцарска сцена и един от най-красиво изглеждащите градове.

Надяваме се някои от тези неща да ви вдъхновят да помислите за пътуване до Швейцария, особено през белия, снежен сезон! 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин