Няма да повярвате, че на тези места се карат ски! - Зима и ски - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Няма да повярвате, че на тези места се карат ски!
Автор: Лия Панайотова

Всеки уважаващ себе си скиор, сноубордист или просто пързалящ се с найлон, има своя любим спот. Повечето от нас избират добре познатите, класически курорти, за да практикуват любимия си зимен спорт. За съжаление, тези места често се оказват претъпкани и доста комерсиални. Затова тук ще ви разкажем за няколко дестинации, които са изненадващ избор за зимни забавления, но пък предлагат едно неповторимо прекарване.

Кашмир, Индия

Достъпът до Кашмир, който се намира в Северна Индия, до скоро беше ограничен за туристи, поради териториални спорове между Индия и Пакистан. Въпреки че присъствието на армията в региона все още е засилено, това място е идеално за авантюристично настроените скиори и сноубордисти. Съоръженията, като лифтове и влекове, не са в изобилие, но затова пък можете да се насладите на почти недокоснатия сняг по пистите. Докато карате, е възможно да се натъкнете на диви животни, като снежни леопарди, маймуни и орли. Друга особеност на ски преживяването в Кашмир е, че в началото може да не разберете какво имат предвид местните, когато говорят за къри на прах – става въпрос за снега, който е в изобилие.

Връх Етна, Италия

Ако сте от хората, за които силните усещания никога не идват в повече, връх Етна в Сицилия ще се превърне в новата ви любов. Етна е активен вулкан, на който могат да се практикуват зимни спортове, но само от най-смелите. В случай, че миризмата на сяра и лавата ви привличат неудържимо, върхът предлага два ски центъра с общо шест писти. Комбинацията между сняг, лед и огън, създава предпоставки за едно наистина изключително преживяване. Ако всичко това не ви е достатъчно, курортът се намира на 40 минути от град Катания, което пък ви дава възможността да съчетаете снежни и плажни удоволствия в един ден.

Мзаар, Ливан

Само на час път от Бейрут се намира един от най-проспериращите ливански курорти – Мзаар. Мястото напомня на известните европейски курорти, но все пак има свой почерк. Разполага с учудващо голям брой писти, 42 за да бъдем точни, които са с обща дължина около 80 километра. Мзаар е подходящ по-скоро за активните натури, които искат да изследват пистите цял ден, след което да се забавляват цяла нощ. Курортът предлага голямо разнообразие от нощни клубове, което го прави и една отлична парти дестинация.

Лесото

Кралство Лесото в Африка, наричано още „кралството в небесата“, заради голямата си надморска височина, разполага с най-добрия зимен курорт в региона – Афри Ски. Докато карате по най-високите части на планината Малоти, сред която се намира Афри Ски, ще имате възможността да се полюбувате на спиращата дъха гледка към африканските равнини под вас. Пистата, на която можете да изпробвате уменията си, е с дължина едва 1 километър, но курортът има друго преимущество – функционира през нашето лято. Между месеците юни и август, когато в Европа снегът е силно дефицитен, в тази част от Африка можете да му се радвате на воля.

Пустинята Намиб, Намибия

Ако обичате тръпката на зимните спортове, но конвенционалните курорти са твърде скучни за вас и имате нужда от нещо ново, можете да опитате ски без сняг. Едно от популярните места за този вид развлечения, е пустинята Намиб в Южна Африка. Там можете да карате ски или сноуборд на пясъчни дюни. Курортът Ски Намибия е основан от Хенрик Мей – човекът, влязъл в книгата за рекорди на Гинес като скиора, развил най-голяма скорост на пясък – 92 километра в час. Специализираните съоръжения са с доста ограничен брой, тъй като е много трудно да бъдат построени върху пясък, но за сметка на това ски туровете се водят от самия Хенрик. Освен това приключението на всеки турист се планира индивидуално, така че сами избирате къде да отидете и какво разстояние да изминете.

Ако вече толкова ви се е докарало, че почти чувате как ските ви викат от килера, обмислете тези необичайни дестинации докато планирате следващата си зимна ваканция. Въпреки че повечето от тях не предлагат удобствата на популярните курорти, гарантираме че след това ще имате какво да разказвате! 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Зима и ски
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин