Нямате много време да посетите Големия бариерен риф... - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ 3e-News Insmarket Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika NasamNatam Sever Programata Doctoronline Kulinar Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Нямате много време да посетите Големия бариерен риф...
Автор: Peika.bg
Нямате много време да посетите Големия бариерен риф...

Ако все още искате да видите Големия бариерен риф, по-добре да побързате, тъй като умира!

Той се простира на площ от 344 400 кв. км. и е дълъг 2 000 км. Рифът е популярна туристическа дестинация, която носи приходи за икономиката на Австралия в размер на 3 млрд. долара годишно. Съвсем скоро обаче той вече може и да не съществува.

Проучвания край нос Йорк (най-северната точка на Австралия) установяват до 50 % смъртност при коралите. Безпрецедентното измиране на организмите, които изграждат рифа, според учените се дължи покачването на температурата на водата в океана.

Когато водата е по-топла, коралите започват да изхвърлят малките водорасли (зооксантели), които обикновено живеят в симбиоза с тях. Именно тези водни расения снабдяват коралите с по-голямата част от необходимата им храна и на тях се дължи цветът им. Ако температурите се понижат в обозрим период от време, коралите може да се възстановят, но в противен случай е сигурно, че ще загинат. Затова, ако имате възможност, прескочете до красивата и топла Австралия, докато все още може да се полюбувате на една от най-големите ѝ забележителности.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин