Нямате много време да посетите Големия бариерен риф... - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Нямате много време да посетите Големия бариерен риф...
Автор: Peika.bg
Нямате много време да посетите Големия бариерен риф...

Ако все още искате да видите Големия бариерен риф, по-добре да побързате, тъй като умира!

Той се простира на площ от 344 400 кв. км. и е дълъг 2 000 км. Рифът е популярна туристическа дестинация, която носи приходи за икономиката на Австралия в размер на 3 млрд. долара годишно. Съвсем скоро обаче той вече може и да не съществува.

Проучвания край нос Йорк (най-северната точка на Австралия) установяват до 50 % смъртност при коралите. Безпрецедентното измиране на организмите, които изграждат рифа, според учените се дължи покачването на температурата на водата в океана.

Когато водата е по-топла, коралите започват да изхвърлят малките водорасли (зооксантели), които обикновено живеят в симбиоза с тях. Именно тези водни расения снабдяват коралите с по-голямата част от необходимата им храна и на тях се дължи цветът им. Ако температурите се понижат в обозрим период от време, коралите може да се възстановят, но в противен случай е сигурно, че ще загинат. Затова, ако имате възможност, прескочете до красивата и топла Австралия, докато все още може да се полюбувате на една от най-големите ѝ забележителности.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин