Ню Орлиънс в снимки на Моста на влюбените - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ню Орлиънс в снимки на Моста на влюбените
Автор: Peika.bg

„Истински истории от Марди Гра“ е фоторазказ на фотографа Блага Димитрова от най-големия карнавал в САЩ – Марди Гра в Ню Орлиънс. 60 подбрани снимки на Моста на влюбените в София ще ни доближат до колоритния карнавал. “Марди Гра” (Mardi Gras) идва от френски и означава “изобилен вторник” (Fat Tuesday). Това е денят, в който християните на много места по света ядат богата, обилна и тлъста храна за последно - преди началото на Великите пости. От повече от век този ден се отбелязва с пъстър фестивал в много страни по света, a най-голям и зрелищен e в родния град на джаза Ню Орлиънс.

Фестивалът Марди Гра не е просто карнавал за жителите на Ню Орлиънс. Костюмите за него се подготвят в продължение на месеци, а самите тържества продължават повече от три седмици и завършва на Изобилния вторник, точно 46 дни преди Великден, като през 2013 г. се пада на 12 февруари. 

Улиците на столицата на американския щат Луизиана се изпълват с маскирани хора в традиционните цветове на събитието – пурпурно, което означава справедливост; зелено, което носи послание за вяра; и златно, което е символ на сила. Джаз се лее от всеки ъгъл на града, а по улиците минават пъстри платформи, от които хора хвърлят разноцветни огърлици, с каквито са окичени от глава до пети всички. 

Изложбата на Моста на влюбените ще бъде последвана от турне на автентичната нюорлеанска брас формация The Paulin Brothers във Велико Търново, Варна, Бургас, Пловдив и София от 23 до 28 март, което ще пренесе атмосферата на фестивала в България. В духа на оригиналния фестивал концертите и прожекции във всеки град ще бъдат съпътствани от карнавал, който ще пресъздаде атмосферата на Марди Гра, с участието на актьори, облечени в типичните цветове и костюми, както и всички желаещи да почувстват духа на тази култура.

Изложбата е част от проекта „Без граници“ и можете да я видите от 15 до 31 март 2013 г. на Mоста на влюбените в София.

 

Следете и страницата на Peika.bg във фейсбук за още интересна информация!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин