Обидош – португалският град на шоколада - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Обидош – португалският град на шоколада
Автор: Peika.bg
Обидош – португалският град на шоколада

Култура, история, паметници и много шоколад – всичко това можете да намерите в португалския град Обидош.

Още при влизането в него се забелязват огромният замък и дългите му крепостни стени, които се извисяват на най-високия хълм в местността. Там всяка година се провежда и едно много колоритно събитие, което не бихте искали да подминете – „Международен фестивал на шоколада”.

Смята се, че името на града идва от латински и означава „цитадела“. Той е разделен на на две части – в едната се намират къщите на местните, почти еднотипни – бели с керемидени покриви. Различават се по височината и цветната лента, която очертава ъглите на къщата, като преобладават сините и жълтите.

Обидош – португалският град на шоколада

В другата част на града се намира дворецът Обидош, който се различава от повечето замъци в Португалия. Проучвания на археолози сочат, че в Обидош е имало живот още от римско време. Открити са форум и различни структури, които можете да видите и до днес. Замъкът обаче е построен от маврите. Крепостните му стени са дълги над 1 км, а самият дворец се извисява на 79 м.

Обидош – португалският град на шоколада

Докато се разхождате из автентичните улици, ще успеете да се потопите в една отминала епоха, а от по-високите точки на хълма ще имате възможност и да видите панорамната гледка към Обидош, както и необятната, богата природа на Португалия, заедно със съседните му местности.

Ако решите да разгледате града, направете го през пролетта. Така ще успеете да се докоснете и до най-сладките тайни, които крие. В периода март-май в рамките на половин или един месец се провежда ежегодният „Международен фестивал на шоколада”. Тогава търговците продават най-различни:  дрехи, чаши, сувенири и други предмети, върху които са изрисувани шоколадови барчета. Лакомствата също са навсякъде и са в изобилие – от плодове с шоколад до най-различни кремове, бонбони и торти

Обидош – португалският град на шоколада

На фестивала ще намерите и от традиционната португалска напитка – жинжиня, която представлява ликьор от череши (понякога от вишни), който се пие от шоколадова чашка. Вкусът е сладък, но не прекалено натрапчив. Комбинацията с чашката прави напитката още по-неповторима и единствена по рода си, защото вкусовете се смесват идеално и се балансират.

Обидош е известен и с най-добрата жинжиня в страната. На фестивала има още много демонстрации и готварско шоу с местни кулинари. Много интересен е и Музеят на шоколадовите фигури. В него са представени най-различни скулптури на изкусни майстори. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин