Обиколка на Закинтос върху четири малки колела - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Обиколка на Закинтос върху четири малки колела
Автор: Милена Димитрова

Казват, че най-добрият начин да видиш остров Закинтос, е като си наемеш кола. Поправка: не кола, а ATV. Поради две причини: по-авантюристично е и можеш да усетиш вятъра в лицето си, докато развиваш скорост, не по-висока от четиридесет и няколко километра в час. Всъщност, возейки се, ти се струва, че си бърз колкото вятъра (дори и останалите участници в движението да те виждат като охлюв).

Бръмчащите колички са честа гледка на прекрасния йонийски остров. Могат да бъдат наети както за един, така и за няколко дни, разбира се – при наличие на шофьорска книжка. Средната цена е между 20 и 30 евро на ден. За да  напълните целия резервоар, който ще ви бъде достатъчен за едно пълноценно тридневно приключение, са ви необходими около 15 евро. Добре е да вземете ATV с кутия, за да има къде да скриете няколко бутилки вода и храна за изпът. С тези уточнения, еуфорично и бръмчейки, навлизаме в екзотичните, ухаещи на маслини и смокини дебри на Закинтос...

Неговата красота неслучайно е легендарна (носи името на сина на аркадийския вожд Дардан). Спечелил славата си на райско кътче още в древността, Закинтос ще ви прехласне с невероятно чистите си брегове и вечнозелена флора, разстлала се върху титаничните му бели скали. Там е поетично не само на думи.

Хващайки картата на острова, с която може да се сдобиете безплатно, задължително трябва да обиколите както известните, така и не толкова известните забележителности. Чувството на гордост, което се надига в гърдите на откривателя пътешественик, няма да ви остане чуждо. Имайте предвид, че от което и градче да тръгнете (най-често Лаганас или Занте), с карта под ръка и следейки табелите, които никак не липсват, вероятността да се загубите е минимална. Още повече, населението тук е дружелюбно и дори неговорeщите английски при необходимост ще ви упътят с ръка. И ще ви се усмихнат широко.

Въпреки че акцентът на всеки остров обикновено са неговите брегове, на Закинтос очарователна е и вътрешната част. Релефът на места си е направо планински, а контрастът между синьото небе и зелените извивки през слънчевите очила е просто нереален.

Популярното корабокрушение на плаж Навагио (Navagio Beach Shipwreck - снимки от него изскачат първи при търсене в Google), до което се стига с круизен кораб или моторна лодка под наем, може да бъде видяно и отгоре. Панорамата е повече от божествена! Всъщност Навагио отвисоко (мнооого високо) ме впечатли повече - плажът винаги е претъпкан, отредените 50 минути престой на всеки кораб минават като 5, а малките му бели камъчета бодат като бръснарски ножчета. Не че се оплаквам!

Най-много в съзнанието ми се запечата един малък каменен бряг, до който стигнахме следвайки случайна табела за фортове от Втората световна война. Водата бе кристална, имаше само още една влюбена двойка. Всъщност тук голямата изненада бе скритият зад огромните скали втори бряг, до който можехме да стигнем само с плуване. За съжаление, късният следобед и наближаващият прилив ни отказаха от това бяло райско кътче.

Иначе ако сте любители на моторните спортове, може да отскочите до т.нар. плаж Банана (Banana Beach). По залива Лаганас те са забранени, поради присъствието на защитените обитатели на Закинтоскостенурките карета-карета. През юли и август снасят яйцата си в пясъка. Честа гледка на плажовете са заградените с дървени прътове гнезда, заради които плажуването е позволено само в близост до водната линия.

Накрая да добавя, че ако търсите уединение и тишина, популярният курорт Лаганас не е за вас. Освен ако не изгаряте от желание да гледате как се забавляват пияни тийнове от Обединеното кралство. В този случай препоръчвам китното селце Кери, осеяно с малки каменни улички и стари къщи. В близост до него се намира и точката (фарът Кери), която разкри един от най-красивите залези в живота ми.

Вече ви се ходи в Закинтос? Вижте най-добрите оферти за екскурзии в Закинтос!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин