Огледално кълбо, вдъхновено от Древен Египет - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Огледално кълбо, вдъхновено от Древен Египет
Автор: Peika.bg
Огледално кълбо, вдъхновено от Древен Египет
Снимка: Instagram/spyurbanart

Пирамидите в Гиза са драматичният фон за нова инсталация на анонимния испански художник SpY. Вдъхновена от египетската символика и математика, творбата е част от изложбата Forever is Now II. Организирана от Culturvator/Art D’Égypte, изложбата приканва художници от цял свят да се вдъхновят от богатата културна история на Египет. В случая на SpY, той поглежда към логичния и духовен свят на Древен Египет, за да създаде своето произведение, ORB.

Сферата е създадена от кръгли хромирани огледала, което позволява на наблюдателите да се потопят в околната среда, която се отразява. Формата се основава на числото Пи, което е скрито в геометрията на пирамидите. SpY, разбирайки важността на геометрията и математиката в Древен Египет, внимателно разглежда измерванията на пирамидите. Това, което той открива, е, че когато човек раздели периметъра на пирамида на два пъти нейната височина, резултатът е много близък до числото Пи.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by SpY Studio (@spyurbanart)

„Сферата е невидима част от получената геометрия, тъй като сфера с радиус, висок колкото пирамидата, би имала обиколка, много близка по дължина до периметъра на пирамидата“, пише художникът в изявление.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by SpY Studio (@spyurbanart)

Използването на огледала е свързано с духовните вярвания на древните египтяни. „Египтяните са вярвали, че животът в отвъдното е отражение на живота на земята и се е смятало, че огледалата имат магически свойства. Свързах огледалата и със слънчевата светлина, която допринася за възкресението, регенерацията на трупа”, споделя художникът. „Скулптурата събира всичко това в себе си. Подобно на тези огледала, слънцето, светлината, околността, посетителите ще бъдат отразени, създавайки жива връзка с възраждането на живота.“

Forever is Now II, организиран в сътрудничество с ЮНЕСКО и египетското министерство на туризма и антиките, обединява произведенията на дванадесет международни художници и ще продължи до 29 ноември 2022 г.

ORB, новата инсталация на испанския художник SpY, през нощта свети отвътре, което добавя още един слой мистерия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин