Драконовият хълм в Чили - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Драконовият хълм в Чили
Автор: Стефан Стефанов

Представете си следното – Латинска Америка, безбрежен океан, дълга плажна ивица, голям съвременен град, пръснат по продължението й, и зад него... супер огромна пясъчна дюна. Звучи доста странно, но наистина съществува.

Гледката, която представлява Драконовият хълм (Серо Драгон) за неподготвения човек, може да бъде наистина внушителна. Дюната, надвиснала над чилийския град Икике, е дълга около 4 километра, а височината й варира от 150 метра до 500 метра, което я прави най-голямото пясъчно формирование в света в такава близост до град. Впечатляващо е, че само дюните в Сахара са по-високи.

Драконовият хълм е разположен на тесен скален ръб, извисяващ се над 500-метрова скала, която е висока 152 метра и образува мощна естествена бариера срещу океана. Счита се, че Серо Драгон се е формирал преди 20 хиляди години по време на последната ледникова епоха, когато морето се е отдръпнало с около 100 метра и по този начин е оставило бреговата ивица на влиянието на вятъра.

Днес дюната е запазената марка на града и може да се види от цялото селище. Въпреки че, през 2005 г. местните власти правят дюната обект от национално културно значение, това не я спасява от негативните ефекти на урбанизацията и жители на града продължават да си изхвърлят боклука там. Мястото е обожавано  от парапланеристи и сендбордисти, а снимките от него са наистина живописни.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин