Около Варна - идеи за разходка на 100 км - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ 3e-News Insmarket Jenite Div OperationKino Sporta FitWell Sportuvai Peika NasamNatam Sever Programata Doctoronline Kulinar Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Около Варна - идеи за разходка на 100 км
Автор: Боряна Кръстева
Около Варна - идеи за разходка на 100 км
Снимка: Diego Delso/Flickr

Знаете ли колко интересни места за посещение има по Северното Черноморие?

Особено районът около Варна е пълен с интригуващи исторически и природни забележителности.

Вижте нашите предложения - красиви, мистични, завладяващи и изберете следващата си дестинация. Ще се изненадате какво разнообразие от обекти ви очаква в радиус от 100 км от морската ни столица.

Вълшебни пътешествия!

Аладжа манастир

Разстояние от Варна: 18 км

Аладжа манастир възниква около 11-12в., когато там започва заселването на аскетите-монаси. Пещерите му обаче са обитавани още през ранно византийската епоха и от тогава датират първите археологически материали намерени там. Името му означава „пъстър“. Манастирът се намира на 2 км от морския курорт Златни пясъци.

*

Побитите камъни

Разстояние от Варна: 20 км

Скалните образувания са разположени от двете страни на пътя Варна – София около селата Слънчево, Баново и Страшимирово и град Девня.  Те представляват каменни колони с различна височина – от 5 до 7 m, дебелина и различно сечение. Изглеждат като побити в пясъка и оттам идва името им.

*

Текето „Ак Язълъ баба“ в село Оброчище

Разстояние от Варна: 33 км

Мястото представлява молитвен дом на мюсюлманския светец Ак Язълъ баба и неговия християнски двойник св. Атанас. Текето е построено през 13-14 век и е с уникална архитектура. Състои се от две еднакви като план сгради – тюрбе (мавзолей) и имарет (магерница). В средата му се намира гробът на мюсюлманския светия Ак Язълъ баба. Вярва се, че мястото има лечебни свойства.

*

Девня – Музеят на мозайките

Разстояние от Варна: 34 км

Той е изграден върху част от античните основи на сграда с мозайки, построена в периода 3-4 век. Стените на жилищните помещения са били покрити със стенописи и цветни мазилки, както и с гипсови щукатури. Пет от помещенията в сградата са покрити с многоцветни подови мозайки, които представляват едни от най-добрите образци на римското мозаечно изкуство.

*

Дворецът и Ботаническата градина в Балчик

Разстояние от Варна: 40 км

Архитектурно-парков комплекс Двореца е бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Александрина Виктория де ЕдинбургТой се намира на 2 км от центъра на Балчик. Представлява комплекс вили, други красиви постройки и ботаническа градина разположени край морето.

*

Скален манастир Шашкънит

Разстояние от Варна: 54 км

Намира се на около 1 км от град Провадия. Разположен е на отвесни стръмни скали и се състои от 5 килии, които са съединени помежду си. Петата килия е най-голяма и в нея има гробница. От прозорците му се разкрива красива гледка към прекрасната природа в околността.

*

Скален манастир Градище

Разстояние от Варна: 54 км

Разположен е до Провадия. До него се стига лесно през така нареченото Али бей дере, както и от скалната килия Свети Георги. Манастирът е съставен от шест килии. Входовете и отворите-прозорци са разрушени, но формите им се открояват добре.

*

Провадия – Крепостта Овеч

Разстояние от Варна: 55 км

Крепостта се намира край Провадия, на платото Калето, което има форма на кораб. То обкръжено със скални венци с височина от 11 до 25 метра. Пред входа има твърдина, която чрез 150 метров мост е свързана със съседното плато Табиите. Изградена е от византийците през 4-и в., но е доказано тракийското присъствие още преди тяхната намеса.

*

Плиска

Разстояние от Варна: 75 км

Посетете първата българска столица и по-специално Историко-археологически резерват Плиска. Най-впечатляващ е религиозно-дворцовия комплекс Голямата базилика. Той се състои от катедрала, архиепископски дворец и манастир.

*

Мадарският конник

Разстояние от Варна: 76 км

Намира се около село Мадара на 20 километра от Шумен. Конникът е изсечен в скалата с реалните си размери. Около него са изобразени: конник, куче, лъв и орел. 

*

Нос Калиакра

Разстояние от Варна: 77 км

Разположен е близо до село Българево, на 12 км от Каварна. Той е вдаден на 2 км в морето и прилича на полуостров. Особено красиви са отвесните му скали, които се спускат на 70 метра надолу до морето. На Калиакра има музей, ресторант, морски фар, параклис, метеорологична станция и морската радиолокационна станция.

*

Нос Шабла и фарът

Разстояние от Варна: 82 км

Това е най-старият и най-високият фар у нас – цели 32 метра. Повече от век и половина той указва пътя на мореплавателите в Черно море. Подарете си незабравими гледки на нос Шабла.

*

Яйлата

Разстояние от Варна: 83 км

Яйлата представлява голяма скална тераса, разположена на 10 – 15 m над морското равнище и още толкова под водата. В нея е открит пещерен град от 101 пещери. Обявена е за национален археологически резерват. Разположен е на 2 km южно от Камен бряг и на 18 km североизточно от Каварна. 

*

Късноантична крепост с. Войвода

Разстояние от Варна: 90 км

Село Войвода се намира на 28 км от Шумен по пътя за град Каолиново. Крепостта е разположена на северния склон на могила, която е 1 км извън селото. Крепостната стена е с грамадни кули с диаметър 18.5 м. Градежът е с характерната за късната античност смесена зидария. Тухлите отвън са оцветени с червена боя, което прави градежа по-внушителен.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница