Около Враца: Идеи за разходка на 30 км - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Около Враца: Идеи за разходка на 30 км
Автор: Боряна Кръстева
Около Враца: Идеи за разходка на 30 км

Историята на град Враца започва още през 6000 г. пр. Хр.

Сега в района има множество места, свидетелстващи за бляскавото минало на района. Само в рамките на 30 км около града можете да видите скални феномени, древни светилища, стари манастири, величествени водопади и тайнствени пещери. 

Вижте нашите 27 предложения и планувайте следващото си пътешествие около Враца!

Язовир Дъбника

Разстояние от Враца2,5 км

Пътувайки от София за Враца, малко преди града се отклонява надясно, по околовръстния път посока Оряхово. Язовирът е подходящ за всякакви видове спортен риболов. Мястото не се препоръчва през лятото, защото наоколо няма никаква растителност и е много горещо.

*

Водопад Врачанска Скакля

Разстояние от Враца: 2,5 км

Това е най-високият непостоянен водопад в България – цели 142 м. През летния почти пресъхва. Местността около водопада е любима за катерачите. От самия връх на водопада се открива прекрасна панорама към града и околностите. До него се стига като тръгнете от Окръжната болница на град Враца и минете през живописна и тясна планинска пътечка.

*

Увеселителен парк Приказката

Разстояние от Враца: 4,5 км

Намира се по пътя към връх Околчица, сред прелестната гора във Врачанския Балкан. Той дава възможност за различни игрови и други дейности за деца и възрастни. Атракциите, които предлага са: пейнтбол, стреляне с лък, каране на АТВ, боулинг, миниголф, езда на пони, катерене, ходене по въжета. Има обособена зона за отдих с възможност за барбекю.

*
Пещера Леденика

Разстояние от Враца: 5,5 км

По времето на Османското владичество, овчарите са използвали пещерата, за да съхраняват в нея овче мляко. Името й идва заради ниската температура във вътрешността й - около 8 градуса, както и заради ледените форми, които се образуват през зимата в залите. Пещерата има десет зали. В най-голямата - Концертна се провеждат концерти заради акустиката й.

*

Водопад Шопката

Разстояние от Враца: 5,5 км

Водопадът не е много известен. Височината на водния му пад е 77 м. Намира се близо до село Паволче, откъдето и започва пътеката, по която можете да минете само пеша. 

*

Проход Вратцата

Разстояние от Враца: 5, 5 км

Това е символът на Враца, от него градът получава името си. Проходът
 е ждрело на река Лева. Представлява внушителен скален масив. Отвесните скали на Вратцата са най-високите на Балканския полуостров — над 400 м и са най-популярния алпийски обект в България. Има трасирани над 140 алпийски маршрути с различна категория на трудност. В пролома са запазени останки от средновековната крепост Вратица, датираща от 10-12 век.

*

Врачанска екопътека (Боров камък)

Разстояние от Враца: 6 км

Пътеката започва от село Згориград и стига до х. Пършевица. Преходът трае около 2 часа, не е особено труден, изключвайки няколкото по-стръмни участъка. Пътеката следва маршрута на река Лева, като след няколко моста и стълби се стига и до водопад Боров камък.

*
Връх Околчица

Разстояние от Враца: 8 км

Отправна точка е село ЧелопекНа връх Околчица на 2 юни 1876 г. е последната битка на Ботевата чета. Днес на мястото има 35-метров паметник с опълченски кръст, увековечаващ подвига на героите. Тук завършва и националният туристически поход по пътя на Ботевата чета Козлодуй–Околчица, който се провежда от 1946 г. насам без прекъсване.

*

Водопад Свети Иван Пусти

Разстояние от Враца: 8,5 км

Намира се точно пред едноименния манастир. Изворът на водопада е на около 200 м по-нагоре, в пещера, която също влиза в пределите на манастирския комплекс. Макар и не много голям, водопадът е изключително красив. 

*

Къща-музей Баба Илийца

Разстояние от Враца: 9,5 км

Къщата-музей е изградена в непосредствена близо до родния дом на баба Илийца в село Челопек. В нея са изложени стари предмети на бита, мебели, килими, народни носии, характерни за този край на България. Също така може да се види родословното дърво на баба Илийца, чието истинско име е Пена Цветковска.

*

Ритлите

Разстояние от Враца: 12 км

Ритлите е природна забележителност, която представлява четири отвесни скали, дълги 200 метра, под които минава жп линия. Между стените им растат широколистни дървета. Разположени са на брега на река Искър, над село Лютиброд, община Мездра. Включени са в регистъра на защитените природни зони в България. 

*

Божи мост (Жабокрек)

Разстояние от Враца: 12 км

Това е естествен скален мост. Височината му е около 20 метра. През сухите месеци на годината рекичката под моста пресъхва и остават няколко езерца, пълни с жаби. Оттам идва и другото име на скалния феномен. До Божи мост може да се стигне по два маршрута - през селата Лиляче и Чирен. 

*

Базилика в местността Пресветица - с. Очин дол

Разстояние от Враца: 13 км

От нея се разкрива просторна панорамна гледка. Църквата е триапсидна и е съставена от голям централен кораб, предверие и два по-малки кораба от двете страни. От едната страна на църквата е открит тракийски могилен некропол. Край нея преминава екопътеката, водеща до хижа Пършевица.

*

Черепишки манастир "Успение Богородично"

Разстояние от Враца: 13 км

Построен е по времето на цар Иван Шишман. Именно тук през 1612 г. е изработено известното "Черепишко Четвероевангелие" с позлатен обков. В манастира има запазени стенописи от 14-19 век. Към момента е действащ и предлага настаняване. Празникът му се чества на 15 август.

*

Археологически комплекс Калето

Разстояние от Враца: 13 км

Намира се в Мездра. Представлява крепост, разположена стратегически на хълм в югозападната част на града. Запазени са 2 селища от 5-4 век пр. Хр. Комплексът е реставриран и е туристическа атракция.

*

Комплекс Дядо Йоцо гледа

Разстояние от Враца: 13 км

Паметникът на Вазовия герой дядо Йоцо е издигнат на скалите срещу жп линията, минаваща Искърския пролом, близо до село Очин дол. 5-метровата белокаменна фигура е издигната през 2005 г. Оттук може да се насладите на прекрасна гледка към най-красивата част на Искърското дефиле.

*

Пещера Темната дупка

Разстояние от Враца: 19 км

Намира се край селата Миланово и Лакатник, община СвогеТова е една от най-дългите пещери в България. Входът й се намира на Лакатнишките скали. Тя не е пригодена за туристи и тъй като има лабиринтен характер е нужно присъствието на водач и добра екипировка. В пещерата има подземни реки, езера, водопади, галерии и прагове.

*

Лакатнишки скали

Разстояние от Враца: 19 км

Разположени са на левия склон на Искърското дефиле - на отсрещния бряг срещу гара Лакатник. Формацията представлява скален пръстен с височина до 250 м. Това е една от златните дестинации за алпинизъм и катерене в България. В района има и много пещери.

*

Искърско дефиле

Разстояние от Враца: 19 км

Това е мястото, където река Искър пресича Стара планина и Врачанския Балкан. Представлява напречен разрез на планината. Според учените река Искър е съществувала преди Стара планина и когато планината е започнала да се издига си е проправила път през нея. Тук могат да се видят природните забележителности: Ритлите, Лакатнишките скали и пещерата Темна дупка.

*

Пещерите на монасите

Разстояние от Враца: 20 км

Пещерите са около 30 на брой и са разположение по хълмовете Средния камик и Говедарника, покрай мездренското село Царевец. Те са известни със своите средновековни скални надписи и рисунките на елени, сърни и коне, както и няколко на птици.

*

Карстов извор Житолюб

Разстояние от Враца: 20 км

Това е един от най-големите карстови извори в страната. Житолюб се намира в подножието на Лакатнишките скали, с. Миланово, община Своге. Той води началото си от две подземни реки. До извора има и изкуствено езеро.

*

Водопад Под Камико

Разстояние от Враца: 20 км

Отправна точка е село Гара БовДо водопада е изградена екопътека, която следва начупената и скалиста долина на река Бовска. Дължината на пътеката е около 10 км, а времето за изминаване е около 3 часа. По протежение на пътеката са изградени няколко места за отдих, подходящи за пикник и отмора.

*

Екопътека Иванчова поляна

Разстояние от Враца: 25 км

Пътеката започва в покрайнините на гр. Вършец, на около 34 км от гр. МонтанаТя е с дължина 6 км, които се изминават за около три часа. Преходът е сравнително лек. Екопътеката е добре устроена за пикник и почивка. Краят й води до местността Водопада, където се намира изключително красива водна каскада.

*

Вазовата екопътека

Разстояние от Враца: 26 км

Тя има два края - единия е близо до Гара Бов, а другият стига до село Заселе. Минава над река Искър и река Трескавец, покрай църквата Св. Петка и водопадът Скакля. Той е един от най-високите в Стара планина. Образуван е от три последователни водни скока, като най-големият от тях е 85 м. Около извора на водопада има беседки за отдих. В близост е скалата Злия камък, от където Вазовият герой дядо Йоцо е гледал с разплакани слепи очи първия влак по Искърското дефиле.

*

Пещера Елата

Разстояние от Враца: 28 км

Пещерата се намира до село Зимевица. В близост е Гара Бов. В пещерата могат да се видят много красиви сталагмити, сталактити, каменни лилии, свещници и езерца. Общата и дължина е 123 метра, а височината и достига 4-5 метра.

*

Природен феномен Джуглата

Разстояние от Враца: 28 км

Намира се в Церово, близо до Своге. Това скално образувание е съставено от хоризонтални скални пластове и наподобява човешка глава с височина около 18 метра.

*

Връх Тодорини кукли

Разстояние от Враца: 30 км

Тодорини кукли представляват 4 скалисти върха в Стара планина. Най-високият от тях е 1785 м. Намират се близо до прохода Петрхоан. От там времето за достигането им е около 2 часа. Върховете образуват къс рид. Два от върховете са тревисти, а другите два са с остри скалисти склонове.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин