Оломоуц - Моравската Прага - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Оломоуц - Моравската Прага
Автор: Елена Исаева

Оломоуц е малко известен град, до 1641 г. столица на Моравия, днес е процъфтяващ университетски град, намиращ се в Източна Чехия, разположен на река Морава. След Прага, това е едно от най – привлекателните в архитектурно – историческо отношение места за посещение. Оломоуц е възникнал през 1055 г., когато за първи път се споменава за Оломоуцката крепост. Старият град се намира под егидата на ЮНЕСКО и влиза в списъка на световното културно наследство.

Какво можем да видим тук – ето някои от най – важните и интересни забележителности:

Оломоуц - Моравската Прага
Снимка: pixabay.com

1.      Колоната на Светата Троица – едно от бароковите чудеса на Централна Европа. Построена през XVIII век изключително и само от местни майстори. В колоната има малък параклис, в който са изобразени сцени от Библията.

2.      Катедралата Свети Вацлав – най – голямата катедрала в Моравия, основана през 1100 г., реставрирана през XIX век.

3.      Кметството на Оломоуц – готическа сграда, доминирала в икономическия и политическия живот на града. Достъпът до сградата е ограничен, но в летните месеци се организират екскурзии, с които се позволява частичен достъп до някои от помещенията.

4.      Бароковият фонтан на Арион, датиращ от XVII век. Изобразява митологични фигури, една от които според легенди е на Гай Юлий Цезар на кон, който основал града преди повече от 2000 години.

5.      Църквата Сен Мориц, от чиято кула се открива прекрасна гледка към града. В църквата се намира един от най – големите органи в Европа. Тук ежегодно се провежда международен музикален фестивал за органна музика.

6.      Замъкът Хелфштин – крепост, построена в ренесансов стил и готически елементи, където има изложба на ковашките занаяти от миналото.

7.      Храдиски манастир, построен през 1000 г. като бенедиктински манастир.

8.      Астрономическият часовник, някога с изображения на светци, но в по – късните години са заменени с изображения на работници и инженери.

Оломоуц - Моравската Прага
Снимка: pixabay.com

9.      Замъкът с градините, където са заснети през 1984 г. сцени от филма Амадеус. Сградата е под защитата на ЮНЕСКО.

10.  Музей на епархията – тук са събрани стотици религиозни артефакти, произведения на изкуството и скулптури.

11.  Замъкът Бузов – сякаш излязъл от приказките. Ако се изкачите на наблюдателната кула, пред вас ще се открият невероятни панорамни гледки към града и околността.

12.  Архиепископският дворец, датиращ от XVII век, в който през 1848 г. Франц Йозеф е обявен за император на Австрия.

13.  Красивите паркове и градини на Оломоуц, в които се намират 4 барокови скулптури на Херкулес от 1757 г. Тук можете да се разходите, да седнете в някое кафене или да отидете в ботаническата градина, за да разгледате интересните колекции от редки цветя.

14.  Можете да отидете на стадиона, за да изгледате някой мач на хокей на лед.

15.  Разходете се до Хорни намнести и до Долни намнести, за да се потопите в бароковата и неоготическа атмосфера на сградите, разгледайте красивите дворци, фонтани и църкви, почувствайте се местен, седнете в някой кокетен ресторант и се отдайте на забавленията.

Оломоуц прекрасно може да се съчетае с екскурзия до Прага. Разстоянието между двата града е около 3 часа път с кола. Доставете си удоволствието Оломоуц.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин