Опасност, туристи! Чинкуе Тере се спасява с технологии! - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Опасност, туристи! Чинкуе Тере се спасява с технологии!
Автор: Peika.bg
Опасност, туристи! Чинкуе Тере се спасява с технологии!

Туристите не могат да се наситят на 5-те ярко оцветени скални градове в Северна Италия, известни като Чинкуе Тере.

Регионът с около 5000 жители е Национален парк от 1999 г. и към днешна дата посреща над 2 млн. туристи всяка година. Хората идват да обикалят по живописните пътеки, свързващи градовете и лозята по терасите. През годините обаче пътеките са изпаднали в разруха заради ерозията и прекалената им употреба.

Популярният маршрут, между градовете Риомаджоре и Манарола, е затворен от септември 2012 г., след като група австралийски туристи пострада при свличане. Съвсем наскоро пък друг посетител, минавал по различен маршрут, също пострада през уикенда на Великден 2018 г. Това са и причините да се говори за налагане на лимит на броя посетители, но това все още не се е случило.

Опасност, туристи! Чинкуе Тере се спасява с технологии!


В последно време властите на парка пробват приложение, което туристите могат да изтеглят, така че те да разполагат с данни за броя на хората по маршрутите в реално време. Когато се покаже червен предупредителен знак, това означава, че маршрутът е претъпкан и посетителите могат сами да преценят дали искат да се присъединят към тълпите. В бъдеще се планира да се въведат виртуални списъци с чакащи.
Опасност, туристи! Чинкуе Тере се спасява с технологии!

Посетителите също така биват насърчавани да купят картата Чинкуе Тере, която дава достъп до маршрутите и до обществен транспорт. Това, разбира се, не е задължително, но доходите от нея отиват за възстановяване на пътеките.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин