Орадея – един от най-красивите градове в Румъния - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Орадея – един от най-красивите градове в Румъния
Автор: Елена Исаева

Отправяме се на пътешествие в Румъния и по точно в красивият град Орадея, който не е толкова известна туристическа дестинация и може би точно това е една от причините да е толкова спокоен, чаровен и подреден.

Северната ни съседка Румъния е една много привлекателна дестинация за туризъм. В нея освен Букурещ и замъците Пелеш, Пелишор, Бран и Брашов, може да видите Карпатите с една живописна обиколка с кола, да посетите района Трансилвания и да научите повече за легендата за граф Дракула. Докато обикаляте в този район оглеждайте се за табела за град Орадея – определено си заслужава да се посети, няма да съжалявате. Някои туристи дори го определят като най – красивият град в цяла Румъния.

Орадея – един от най-красивите градове в Румъния
Снимка: pixabay.com

Орадея е едно наистина много красиво румънско градче, което се намира само на 15 километра от границата с Унгария в окръг Бихор, Трансилвания и на около 650 километра от столицата Букурещ. Когато се разхождате из него ще имате чувството, че сте попаднали в приказка. Тук всяка сграда е много красива и с много интересна архитектура.

Градът се намира на 144 метра средна надморска височина, има места, които са разположени на хълмовете – около 300 метра над морското ниво.

Някога градът е носел славянското име Варадин или още Варадинус. Предполага се, че римляните са основали селището, но на места има и по – стари данни, които твърдят, че то е било населявано още от даките.

Средновековието е един от най – важните етапи в развитието на града преди нашествнието на османците, които разрушават доста сгради и места в града.

Орадея е едно малко, спокойно градче, в което може да си починете и да се насладите на прекрасна архитектура.

Едно от задължителните места за посещение е крепостта на града, където ще може да научите повече за неговата история. Тя е много интересна и като външен вид и като история и интериор. Друго, което може да правите в града е да наемете велосипед и да обикаляте с него, тъй като в Орадея има множество изградени алеи за тази цел.

Орадея – един от най-красивите градове в Румъния
Снимка: pixabay.com

Пешеходната разходка също ще ви се стори много лежерна и приятна. Има много пешеходни зони с красиви сгради, кафенета и ресторантчета, в които може да обядвате, да пиете кафе или просто да отпочинете от разходката.

Ако искате малко да се поглезите със СПА и масажи, на около 10 километра от Орадея се намира СПА центърът Байле Феликс, в който наистина ще се насладите на една невероятно отпускаща почивка.

Ако сте за няколко дни в Орадея или района определено може да отскочите и до Унгария, тъй като, както вече споменах границата е съвсем близо.

Тъй като градът е доста отдалечен може да си направите пътешествие из Румъния с автомобил и така ще имате възможност да разгледате повече неща, да се докоснете максимално до историята, културата и забележителностите на нашата съседка, а освен това пътуването с автомобил дава съвсем друг поглед. Не само, че имате свободата да пътувате където пожелаете, но и по този начин дори може да откриете някое малко скрито бижу, което не се споменава в туристическите пътеводители и така да станете откривател, поне за себе си.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин