Орхус - забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Орхус - забележителности за един уикенд
Автор: Габриела Вълчева

Орхус е вторият по големина и с най-много млади хора град в Дания, което го прави шарен, разнообразен и предоставящ по нещичко за всеки вкус и настроение. Ето кои са местата, които задължително трябва да посетите, ако се озовете там:

Природа

Датчаните обожават природата и правят какво ли не, за да са близо до нея. Както повечето градове в Дания, Орхус е осеян с паркове и е заобиколен от езера, гори и дива природа. Морският бряг плавно прелива в гористи хълмове, а всичко е бързо и лесно достъпно благодарение на множеството пътеки за бягане и велоалеи.

В зоологическата градина и аквариума „АКВА“ в Силкеборг се намират най-големият сладководен аквариум в Северна Европа и красив парк, в който може да се докоснете (буквално) до дивата природа на Дания под формата на бобри, видри, еноти, щъркели и много други животинки. Може да ги галите, да си играете с тях и дори да ги нахраните.

Повече информация тук.

Неповторимо преживяване предоставя тропическият парк „Randers Regnskov”. Тук само с отварянето на една врата се пренасяте на друг континент – Южна Америка, Азия или Африка. Въздухът е влажен и горещ, отвсякъде се чува звук на прелитащи насекоми и птици, крясък на маймуни и прилепи, които висят свободно над главите ви, а ако сте късметлии, може някоя от огромните тропически пеперуди да се излюпи в ръцете ви. Ако ли не, винаги си остава утехата, че може да си занесете у дома голяма съскаща хлебарка, без дори да усетите. Постарайте се да присъствате на храненето на животните, особено интересни са пираните, нападащи мъртва мишка… Тук ще видите огромно разнообразие от растителност, която вирее само на тропиците и над 250 вида животинки, които се разхождат (почти) свободно и никак не се смущават от хората. Друг е въпросът дали хората не се смущават от тях – прехвърчащите прилепи, свободните хлебарки и крокодилите, които може да докоснете само с протегната ръка, не са най-приятното преживяване. Селфито с ленивец, от друга страна, е.

Повече информация тук.

Паркът с елените

Този парк се намира само на 2 км от Орхус и лесно може да се стигне с колело или дори пеш. Там може да се разходите из естествената среда на елени и диви глигани и дори да ги нахраните. За тази цел е добра идея да си доносете моркови.

Повече информация тук.

Мемориален парк „Marselisborg“ (Mindeparken)

С гледка към морския бряг, огромни поляни и кралска резиденция, мемориалният парк е един от най-красивите паркове в Орхус. Името си получава от голямата мемориална стена с имената на жертвите от Първата световна война. Той се намира в края на града, близо до парка с елените, и от там се разкрива красива гледка към морския бряг.

Музеи

Музей на изкуствата „Арос“ – погледнете Орхус през цветовете на дъгата.

Световноизвестният майстор на съвременното изкуство Олафур Елиасон, създал „малкото слънце“ в Лондон и „водопада“ в Ню Йорк, се развихря и на родна земя, създавайки панорамна дъга на покрива на музея на изкуствата в Орхус. Така ще може да видите града в други цветове, освен в обичайното сиво.

Повече информация тук.

Музей на жената (Kvindemuseet)

Музеят се фокусира върху мястото на жената в обществото и в живота на всеки един човек. Той е един от малкото музеи в света, посветен изцяло на нежния пол. Тук може да проследите еволюцията на жената през вековете, като се акцентира върху промяната на положението й в семейството и работата през последните 200 години. Интересна е експозицията, сравняваща начина на живот на момчетата и момичетата – техните игри и забавления, техните задължения, обучение, работа и т.н.

Повече информация тук.

Национален музей на науката и медицината – Steno Museet

Музеят предоставя едно съвсем реално преживяване на науката – не на теория, а на практика. Интересни за малки и големи са различните научни опити, благодарение на които естествената история става забавна и вълнуваща. Самите вие се превръщате в откриватели на чудесата на природата. Планетариумът и обсерваторията пък ще ви пренесат в мистичния свят на космоса, ще пътувате през галактики и ще кацнете на непознати планети. В „докторската градинка“ може да се запознаете с над 300 билки, използвани в медицината преди и сега.

Повече информация тук.

Музей на викингите – Vikinge Museet

Когато става дума за Дания, няма как да минем без викинги. Научете повече за тяхната история и влиянието им върху съвременната датска култура посредством артефакти от отдавна отминали времена. Внимавайте, музеят се намира в сградата на банка “Nordea“, така че лесно може да бъде пропуснат.

Повече информация тук.

Музей на психиатрията - Ovartaci Museum

Това е един от най-интересните музеи в Орхус. В него се проследява историята на психиатричната наука в Дания и са изложени творби на психично болни хора. Картините и останалите предмети, сътворени от тях, са прекрасен, макар и необичаен израз на вътрешния им свят на лицата.

Повече информация тук.

Стария град. Старият град на Орхус е красива, жива картина на Дания от времето на Андерсен. Той се намира в ботаническата градина, която сама по себе си е една от забележителностите на града.

Открийте повече информация за Стария град на Орхус.

Увеселителен парк „Тиволи“ - Tivoli Friheden

Ако имате деца, увеселителният парк „Тиволи“ е мястото за вас. 4 влакчета, 40 различни игри и забавления, включително и Къщата на духовете, която предоставя страховито 5D преживяване. А накрая цялото семейство може да се събере на пикник в близкия парк.

Повече информация тук.

Шопинг

Любителите на шопинга няма да останат разочаровани. Орхус е пълен с възможности за пазаруване – от симпатични бутикови магазинчета в Латинския квартал или по главната улица Strøget до големите модерни молове. Малките кафенета покрай реката се редуват с екзотични ресторанти, а почитателите на автентични преживявания ще се радват на двата големи базара – ориенталския „Вест Базар“, намиращ се в емигрантския квартал Брабранд и „Ингерслевс Булевард“, който е най-големият пазар за храна и зеленчуци в Дания и напомня на Средиземноморието със своите свежи продукти и аромати. И не забравяйте да опитате нещо лакрицово – бонбони или дори лате, както и традиционните хлебчета с масло „смьореброд“.

Архитектура

Центърът на града е истинско произведение на изкуството – старинната гара, двете катедрали, театърът, кралския хотел, старата сграда на общината, Латинския квартал и шарената уличка Møllestien са само част от красивия Орхус.

Нощен живот

Петък вечер е любимото време на датчаните. Тогава тези иначе кротки и възпитани хора се развихрят, а сутрин по централните улици на Орхус трудно може да се намери място за стъпване. Струва си да се види.

Повече информация за забележителностите и предстоящите събития в Орхус тук.

32907  32914

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин