Остров Бали: Среща с кармата - религиозни празници - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Остров Бали: Среща с кармата

Със своите поразителни пейзажи, прекрасни плажове, топли и приятелски настроени жители и различни култури Бали е магичен рай. Познат и с името "Земя на богове", островът привлича с чистата си природна красота: величествени вулкани и буйни терасовидни оризови ниви, които излъчват мир и спокойствие. Бали омагьосва посетителите си с типичните за острова танци, колоритни церемонии, изкуство и заняти, магнетични морски вълни и вълнуващ нощен живот.

По-голямата част от жителите на Бали са хиндуисти. Най-важният хиндуистки храм на острова е Бесаких, който се намира в подножието на планината Агунг. Бали е наричан Островът на хилядата храма.

Хиндуистите на остров Бали спазват ритуали в рамките на 210- дневен цикъл. Например важните празници като Галунган и Кунинган, които възхваляват победата на доброто над злото, се отбелязват на всеки 7 месеца. Друг календар - Кака - се използва, за да определи празника Найепи, който се чества в края на март и началото на април. По време на Найепи - ден, посветен на размисъл за себе си и медитация, целият остров потъва в тишина.

Въпреки че балийците издигат различни божества, те вярват само в един бог - Ида Санг Хаянг Уидхи. Хиндуистите на Бали вярват, че бог е навсякъде. Тази доктрина е довела до вярването в закона за кармата, според който действията на човека спрямо другите ще повлияят на собствената му съдба. Чрез превъплъщение душата на покойника ще се прероди в по-висша или по-нисша форма в зависимост от поведението му в предишния живот.

Доктрината на "Бинека Тунггал Ика Тан Хана Дарма Манггура" повелява взаимно уважение между последователите на различни религии. Балийците са приели тази концепция присърце, защото в историята на Бали няма нито един религиозен конфликт.

На остров Бали изкуството е религия и религията е форма на изкуството. Художникът със своето платно или танцьорът и неговият танц не възхваляват бога по-малко от молещия се в храма. Всяка балийска форма на изкуството играе специфична роля в спазването на религиозния ритуал. Балийските танци и музика например имат за цел да приветстват божествата, които посещават храмовете.

Увеличаването на броя на туристите даде нова насока на традиционното балийско изкуство. Новите танци като "Кечак" и "Баронг" предлагат на посетителите да усетят балийската култура, а танцьорите получават значителна финансова подкрепа. Новите "туристически танци" са още една стъпка в процеса на преоткриването на балийското изкуство чрез подходяща социална и икономическа промяна на средата.

Източник: списание „Европа 2001“.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Охльо Бохльо, 10.06.2013 | 13:36
уха,подобни карнавали винаги са били супер интересни за туристите ;)
Абонирайте се за нашия бюлетин