Остров Крит: Забележителности и островен живот - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Остров Крит: Забележителности и островен живот
Автор: Ралица Василева

Най-големият и най-южен остров в Гърция – остров Крит ще ви посрещне с прекрасни плажове, древна история, венецианско великолепие и вкусна храна. Ако сте решили да прекарате няколко дни на Крит, най-добрият вариант е да наемете кола и да обиколите повече места, защото островът има какво да ви покаже.


Столицата Ираклион

Тя предлага най-голямо разнообразие от исторически забележителности. Посетете крепостта Кулес, която е символ на града, разгледайте историческия и археологическия музей и си починете край фонтана Морозини. Прочетете и подробен пътеводител за Ираклион

Дворецът Кносос

Смята се, че този дворец е бил лабиринтът на Минотавъра от древногръцките митове. Имал е над 1000 стаи, но днес са останали руини и са направени възстановки на отделни негови помещения. Ще видите жилищни и работни стаи с големи делви за зърно, религиозни олтари, уникални керамични тръбопроводи, големи фрески и стенописи. Тронът в тронната зала е най-старият в Европа. Дворецът се намира в Кносос, на 5 км от Ираклион. Входът е безплатен за студенти от цяла Европа, както и всяка неделя в периода от ноември до март.

Плажове на остров Крит

Малки и скрити или обширни и оживени, плажовете на Крит няма да ви разочароват. Ситен пясък и кристална вода ви очакват на плажовете в Ханя, Ираклио,Ласити, Ретимно. По крайбрежните им алеи има ресторанти, където да опитате вкусни ястия от прясна риба или да пийнете студен коктейл в някой бар, а вечерта да танцувате до зори в плажните дискотеки.

Ретимно

Този красив град е разделен на стара и нова част. Старата част със своите тесни калдъръмени улички е сърцето на града. Навсякъде над малките улички са надвиснали красиви арки от цветя, а по тротоарите има безброй уютни кафенета и малки ресторантчета. Позволете си дълга безцелна разходка из тази неповторима атмосфера и забравете за времето. Градчето се намира между Ханя и Ираклион.

Пещерата Сфендони

Не пропускайте това вълшебно място с уникално разнообразие на форми от сталактити и сталагмити, осветени от специално многоцветно осветление. Според легендата тук богинята Рея се скрива, за да роди Зевс. Част от пещерата е затворена за посетители, защото се обитава от застрашени видове, живеещи без светлина. При откриването й е намерен скелет на дете от Средновековието, за което се предполага, че се е изгубило вътре. Намира се в района на Ретимно.

Остров Спиналонга

Самият остров е древна крепост, построена между 900-2000 г. пр. Хр. Потопете се в уникалната му атмосфера с древни останки и каменисти плажове и се разходете по единствената му уличка, която е доста тясна. По нея има само няколко местни къщи и малка църква. Можете да стигнете до него с корабче от бреговете на Крит. Островът е разположен в залива Мирабела.

Ханя

Наричат този град Източната Венеция, защото и до днес в него се усеща някогашното венецианско присъствие. Тук цари красота и хармония: големи градини и паркове, лозя, ароматни портокалови дръвчета и смокини, сред които са се сгушили много старинни къщи. Ще видите и уникален плаж със ситен розов пясък и единственото сладководно езеро на Крит. В района се намира и красивото дефиле Самария, дълго 17 км. Градът се намира в западната част на Крит.

Магазини на остров Крит

Във всички курорти на острова по крайбрежните улици ще откриете безброй магазинчета за сувенири и произведения на изкуството, а в централните части на градовете скъпи бутици на известни марки. Пазарът в Ираклион е в ориенталски стил и там се предлагат всякакви стоки: подправки и плодове, дрехи, бижута, обувки, техника, картини, прясна риба и зеленчуци.

Опитайте калицуния

Това са традиционни критски банички, които най-често се приготвят със сирене. Отидете ли на гости на критско семейство, няма начин да не ви посрещнат с тях. В различните части на острова те се проготвят както солени, така и сладки.

Нощен живот на остров Крит

В курорта Херсонисос и в столицата Ираклион ще откриете най-много барове, клубове, дискотеки, таверни и ресторанти. Близо до Ираклион, в Малиа и Амодара, има клубове и барове с жива музика. Много плажни дискотеки и изискани ресторанти ще откриете в Западен Крит и Ретимно.

Вече ви се ходи на остров Крит? Вижте най-добрите оферти за пътуване до Крит!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Uchtiviq Los , 03.07.2013 | 12:04
каква готина снимка, нищо не се вижда от чадъри :)
Silvi Milenova, 01.07.2013 | 13:26
Това лято точно на Крит ще почивам,имам приятели живеят там и ще им направим едно дълго гостуване :)
Desislava Stoyanova, 01.07.2013 | 12:47
Не съм ходила от години на Крит, дали се е променил :)
Kremena Peteva , 01.07.2013 | 10:30
била съм на крит ,много е хубаво , много добре ще си искарате ако отидете
Абонирайте се за нашия бюлетин