Островът, на който колите са забранени - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Островът, на който колите са забранени
Автор: Peika.bg
Островът, на който колите са забранени

Италианският остров Монте Изола е едно живописно късче земя, окъпано в зеленина и потънало в спокойствие

Той е най-големият вътрешен остров не само в Италия, но и в цяла Централна и Южна Европа. Разположен е във водите на езерото Лаго д'Изео и се намира на около около 70 км от Верона и на около 80 км от Милано.

Със своята площ от 5 кв. км, върху която се издига планинско възвишение, 1800-те души население са разпределени в 4 главни града (Менцино, Сивиано столица, Карцано и Пешиера Маралио)8 по-малки селища и 11 махали. Всички те са разположени циркулярно по планинските склонове. До тях можете да стигнете чрез пътнически ферибот от някои от съседните континентални градове.

На острова колите са забранени, но за да обходите и разгледате, няма да са ви нужни. За сметка на това можете да наемете велосипед или мотопед, с които да направите един панорамен тур по обособения 15-километров туристически маршрут.



Сред основните забележителности там е черквата Мадона де ла Кериола, разположена на самия връх на планината. Тя е построена през V век върху останките от езически храм, посветен на богинята-майка. Тя била символ на християнизирането на келтите по тези земи. За да стигнете до нея, първо трябва да се изкачите до най-високото населено място на острова – махалата КуреСлед това трябва да поемете по една отъпкана пътекакоято ще ви отведе до храма, от който се разкрива прелестна гледка.

Друга забележителност, която не бива да пропускате, е крепостният замък Олдофреди – Мартиненго. Той се намира на планинските склонове, недалеч от градчето Менцино. Замъкът е изключително интересен заради квадратната си структура, в средата на която се издига кръгла стражева кула.
Островът, на който колите са забранени
Снимка: Falk Lademann/Flickr


На острова има и друга забележителност – квадратната кула Мартиненго, доминираща с височината си от 20 метра на главния площад в столицата на Монте Изола – СивианоТя е свидетелство за съществувал на това място древен укрепен комплекс и придава романтично излъчване на къщите с пъстроцветни балкони, каменни стъпала и изящни арки.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин