Островите Сан Блас - рай без хотели - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Островите Сан Блас - рай без хотели
Автор: Peika.bg
Островите Сан Блас - рай без хотели
Снимка: Ben Kucinski/Flickr

Островите Сан Блас се състоят от 400 различни по големина, безлюдни и приказни острова.

Намират се близо до северния браг на Панама и се разпростират от залива Сан Блас до колумбийската граница. Островният свят и един дълъг 226 км, тесен панамски бряг сформират региона Куна Яла. Там живее най-голямата общност на индианците „куна“. Чужди граждани (дори от Панама) нямат право да закупуват земя, което е и причината скъпите хотели да не могат да превземат района. Именно затова има надежда, тази приказна територия още дълго ще се запази непокътната.

Островите Сан Блас - рай без хотели
Снимка: Felipe Valduga/Flickr

Индианците „куна” могат да бъдат разпознати лесно по специфичното им облекло. Повечето жени и до днес се обличат в традиционни носии. Върху дрехите си те правят апликации във формата на животни, пейзажи, традиционни мотиви и десени във всички цветове на дъгата. Жените украсяват лицата си с линии, състоящи се от малки черни точки, а на носа си носят златна халка. Най-специфични са украшенията, които покриват краката им до глезена – изплитат сложни геометрични форми от малки цветни мъниста. Мъжете по-рядко следват традициите, носят предимно къси панталони и тениски без ръкав.

Островите Сан Блас - рай без хотели
Снимка: Seann McAuliffe/Flickr

Индианците „куна” не са застрашени от проблеми с нервната система, живеят дълъг, здравословен живот, често и до 100 години. Това се дължи и на консумацията на специални какаови зърна. Стотици учени са изследвали тайната на дълголетието на местните и единодушно стигат до извода, че този феномен се дължи на какаовите зърна, които растат на острова.

Островите Сан Блас - рай без хотели
Снимка: sergejf/Flickr

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин