От Дуранкулак до Резово с уиндсърф! - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
От Дуранкулак до Резово с уиндсърф!
От Дуранкулак до  Резово с уиндсърф!
Снимка: WIND2WIN

Остават броени до старта на първото уиндсърф предизвикателство по протежение на цялото Българско Черноморие - WIND2WIN. Основната му задача е опазване водите на Черно море свободни от пластмаса.

След месеци очакване и подготовка, е време, скоростното преминаване между граничните морски села Дуранкулак и Резово, с уиндсърф, най-после да започне.

В края на миналата година уиндсърфистите Йоан Колев и Илияна Стоилова, познати от сърф училище Акаша, обявиха амбициозния си проект за  изминаването на дистанцията от около 300 км от най-северната до най-южна гранична точка на Българското Черноморие, движени единствено от силата на вятъра.

Очаква се двамата да преминат разстоянието за 2 дни като конкретната дата за старт ще бъде обявена съвсем скоро, няколко дни преди събитието. Тя зависи изцяло от прииждащите ветрове, по които ще се движат, съпровождани от екип морски биолози.

„Вятърът е нашият най-ключов партньор. В момента, в който той ни дари с нужната прогноза - посока север, североизтоки сила 8-10 м/с, тогава ще можем да стартираме и да се движим със средна скорост на уиндсърфа – 35 км/ч. Очакваме това да се случи през следващите 10-15 дни“, обясни Илияна Стоилова, нежната половинка от тандема.

От Дуранкулак до Резово с уиндсърф!
Снимка: WIND2WIN

Целта е, не само да се измине за най-кратко време впечатляващото разстояние, но преди всичко – да се привлече вниманието на обществеността върху проблема със замърсяването на водите ни с пластмасови отпадъци. 

Маршрутът на WIND2WIN се трасира за пръв път и представлява своеобразен експеримент за сърфистите и целия екип на предизвикателството. По цялата дистанция морските биолози на WIND2WIN ще имат задачата да снемат проби, които ще оформят екологичната картина на морската вода, ще наблюдават и локализират местата с плаващи морски отпадъци и ще записват наблюденията си върху морските бозайници в Черно море (трите вида делфини). 

По този начин ще се допълни пъзелът от информация, който да послужи като отправна точка за вземането на мерки за справяне с проблема с пластмасовото замърсяване и привличане на обществено внимание.

От Дуранкулак до Резово с уиндсърф!
Снимка: WIND2WIN

Всички, които се вълнуват как ще се справи екипът на предизвикателството, ще могат да следят на живо координатите на уиндсърфистите в морето в реално време. Линк към GPS трак, както непрекъснато обновяване на информацията ще могат да бъдат намерени в официалното събитие тук.

Желаем им успех!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин