От Париж с любов – 30 факта за Сакре Кьор - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
От Париж с любов – 30 факта за Сакре Кьор
Автор: Елена Исаева

Ех любов, ех Париж. В романтичната френска столица има толкова много места, които не бива да пропускате. Едно от тях е хълмът Мон Мартър и неговата величествена катедрала. Ето и някои интересни факти за нея:

1.Базиликата на Свещеното сърце на Париж, известна като Sacré-Cœur, е построена от 1875 до 1914 г.

От Париж с любов – 30 факта за Сакре Кьор
Снимка: pixabay.com

2. Местоположение: Sacré-Cœur се намира на най-високата точка в града, върхът на Монмартър, осигуряващ невероятна панорамна гледка към Париж.

3. Архитектурен стил: Базиликата е проектирана в римо-византийски архитектурен стил, отклонение от типичната готическа архитектура, която се среща в много парижки църкви.

4. Архитект: Архитектът зад Sacré-Cœur е Paul Abadie, който смесва различни архитектурни елементи, което води до уникална и емблематична структура.

5. Освещаване: Sacré-Cœur е осветен през 1919 г., след края на Първата световна война.

6. Материал: Екстериорът на базиликата е изграден от камък травертин, който й придава брилянтен бял вид.

7. Мозаечен интериор: Интериорът включва една от най-големите мозайки в света, покриваща площ от 475 квадратни метра. Изобразява Христос във Величество.

8. Купол: Куполът на Sacré-Cœur е отворен за обществеността, което позволява на посетителите да се изкачат до върха за спираща дъха гледка към Париж.

9. Апсидната мозайка: Апсидната мозайка в Sacré-Cœur представлява Христос в слава и е заобиколена от сцени, изобразяващи Свещеното сърце и различни светци.

10. Крипта: Под базиликата има крипта, която съдържа основния камък на църквата и служи като място за молитва и медитация.

11. Травертинови фонтани: Два травертинови фонтана на еспланадата на базиликата са добавени по-късно и допринасят за цялостната естетика.

12. Реликви: Sacré-Cœur съхранява реликвата на Свещеното сърце, символ на любовта и състраданието на Исус Христос.

13. Национална покаятелна базилика: Sacré-Cœur е определена за национална покаятелна базилика, подчертавайки важността на покаянието и помирението.

14. Мозайка на Жана д'Арк: Друга забележителна мозайка в Sacré-Cœur изобразява Жана д'Арк. Отдава почит на нейната роля във френската история.

15. Слънчев часовник: На еспланадата има голям слънчев часовник, маркиран с точките на компаса и различни френски градове.

16. Стъпала: Широкото стълбище, водещо до базиликата, е популярно място както за местните жители, така и за туристите, предлагайки място за почивка и наслада на гледка към града.

17. Чести посетители: Sacré-Cœur е популярна дестинация както за религиозни поклонници, така и за туристи, привличайки милиони посетители всяка година.

18. Историческо значение: Изграждането на Sacré-Cœur е замислено като акт на покаяние за греховете, извършени по време на Парижката комуна от 1871 г.

19. Артистични характеристики: Интериорът на Sacré-Cœur е украсен с красиви скулптури, произведения на изкуството и витражи.

20. Орган: В базиликата се намира голям тръбен орган, известен със своя впечатляващ звук и архитектурна интеграция.

21. Златна мозайка: Мозайката над главния олтар е направена от златни листа, добавяйки към величието и великолепието на интериора.

22. Музикални събития: Sacré-Cœur често е домакин на музикални събития, включително концерти за органи, повишавайки културното значение на базиликата.

23. Годишно поклонение: Поклонение, известно като „Поклонение на нациите“, се организира ежегодно, привличайки участници от цял свят.

24. Осветление: Sacré-Cœur е красиво осветен през нощта, създавайки завладяваща и ефирна гледка.

25. Връзка с Френската революция: Районът около Монмартър, където се намира Sacré-Cœur, играе роля във Френската революция и по-късно се превръща в рай за артисти и бохеми.

26. Esplanade du Sacré-Cœur: Голямата еспланада пред базиликата е място за събиране на посетители, предлагащо зашеметяващи гледки и оживена атмосфера.

27. Усилия за консервация: Полагат се текущи усилия за консервация, за да се поддържат и запазят архитектурните и художествени елементи на базиликата.

28. Тихи молитви: Sacré-Cœur насърчава тихите молитви, осигурявайки спокойно пространство за лично размишление и молитва.

29. Място за поклонение: Въпреки че е голяма туристическа атракция, Sacré-Cœur си остава активно място за поклонение, където се провеждат редовни религиозни служби.

30. Културен символ: Sacré-Cœur не е просто религиозен обект; тя се превърна в символ на Париж и културна забележителност, представена в множество филми и произведения на изкуството.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин