Отец Николай Петков – един свещеник на автостоп - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Отец Николай Петков – един свещеник на автостоп
Автор: Мария Ангелова

Преди време ви разказахме за един необичаен роман, в който главният герой – свещеник, преживява едно пътуване из България с участието на автостоп, казино, 20-годишна американка, уиски и древна философия.

Авторът на романа „Кирил и Хипатия“ (Издателство „Изток-Запад“) е отец Николай Петков, който ни разказа какво общо има неговият живот с необичайния лайфстайл на героя от романа му и как се съчетават служенето на Бога с писането на проза.

П.С. Ако видите свещеник да стопира край пътя, не подминавайте.

- Като за начало - кой е отец Николай Петков?

-Ох, ако знаех кой е отец Николай Петков, и на самия мен щеше да ми е по-лесно. И на кого е отец? И що за отчество е неговото? Но така или иначе - има лесен отговор. И той е: отец Николай Петков е дивдядовският поп. Каквото и да означава това...

- Как се съвместяват ролите на отец и писател?

- Щом преди 200 години поп Стойко Владиславов се е справял, и то така се справял, че неговите сънародници са го канонизирали, сигурно и сега може да се съчетаят тези роли. Между другото, когато същият този поп Стойко е преписвал "История Славянобългарская", се е раждала модерната английска повест. А нейният баща - авторът на "Сантиментално пътешествие из Европа", "Животът, мненията и пътешествията на Тристам Шенди" и "Проповедите на господин Йорик" - Лоурънс Стърн също е бил свещеник. Което ни най-малко не му е попречило да говори от името на черепа в "Хамлет" и да бъде влюбен в призрачната монахиня Корделия, на чиято надгробна плоча пишело, че е живяла преди няколко стотин години.

- Къде откривате вдъхновение за писане?

- Точно ей такива диваци като поп Стойко, който си пише житието, и Лоурънс Стърн, за когото не друг, а Джойс казва, че литературата винаги ще се връща към него, са нелош пример за вдъхновение. Към този пример, разбира се, може да се прибави и Кирил Александрийски - героят в "Кирил и Хипатия".

- Самият Вие пътувате ли на автостоп като героя в "Кирил и Хипатия"?

- Да, подобно на своя герой, и аз пътувам на автостоп. Изминал съм повече от 1 000 000 000 километра. Всъщност много повече...

- Кое е пътуването, за което мечтаете?

- Е, най-важно е пътуването към Царството Божие. И то - с хората, които обичаме...

- Къде е пейката с най-красивата гледка?

- Тази пейка, за която говорите, още я търся. И като я намеря, обещавам да ви пратя нейната снимка.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин