Откриха 100-годишни негативи в антарктически лед - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Откриха 100-годишни негативи в антарктически лед
Автор: Мария Ангелова

Кутия с невиждани досега негативи беше открита в леден блок в Антарктида от Новозеландския антарктически тръст. 22-та негатива са прекарали един век сред ледовете на Ледения континент и са открити в доста добро състояние.

Смята се, че фотосите са от експедицията на британския пътешественик и изследовател сър Ърнест Шакълтън от 1914-1917 г. Групата на Шакълтън е принудена да остане в колиба заради разразила се ледена виелица, която отнася кораба им в морето. Изследователите са спасени, но кутията със снимките им остава заровена в снега.

Специалист по възстановяване на фотографии е проявил снимките и макар да не са в перфектно състояние, те ни дават рядката възможност да надникнем в света на приключенията от миналото.

Самият сър Шакълтън е бил неспокоен пътешественик и лош бизнесмен. След смъртта си на път за поредната си експедиция към Антарктида оставя дългове в размер на над 1 милион днешни паунда. Но пък успява да запише името си в историята и географията – името му носят три ледника, планина, бряг, кратер и залив на Ледения континент.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин