Откриха древна крепост в Сибир - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Откриха древна крепост в Сибир
Автор: Peika.bg
Откриха древна крепост в Сибир
Снимка: pexels

Международен екип от учени откри най-старото укрепено селище в отдалечен район на Сибир, за откритието се съобщава в статия, публикувана в списание Antiquity.

Изследователите са анализирали проби от мястото на разкопките на селището Амня в Ханти-Мансийския автономен окръг, което е крепост от каменната ера.

Резултатите от радиовъглеродното датиране показват, че крепостта е на възраст до 8000 години, което я прави най-старото известно селище от този тип. Днес са известни около 10 укрепени обекта от каменно-медната епоха с ями, оградени с глинени стени и дървени палисади, което свидетелства за високите архитектурни и отбранителни възможности по това време.

Това откритие оспорва традиционната гледна точка, че постоянните селища с отбранителни структури са възникнали само в земеделските общества, като по този начин опровергава мнението, че земеделието и животновъдството са предпоставки за социална сложност. Находката също не потвърждава предишни предположения, че конкуренцията и конфликтите са отсъствали в обществата на ловците и събирачите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин