Откриха изчезналия надгробен камък на Стефан Караджа - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Откриха изчезналия надгробен камък на Стефан Караджа

До скоро се смяташе, че надгробният камък на войводата Стефан Караджа е изчезнал и никога няма да бъде открит. Работници в къщата на Никола Обретенов (музея Баба Тонка) в Русе обаче се натъкнаха на невероятно откритие по време на строителни дейности - оригиналното надгробие на войводата.

Докато извършват ремонтни работи, внезапно пред погледите им попада каменен кръст в характерната форма за долината на Русенски Лом - в горната си част завършва в трапец. Украсата му е традиционна – с малки кръстове в раменете и т.нар. триъгълно-вдлъбнат орнамент, плетеница, която обрамчва кръста. Сред тези древни символи са поместени цифри – датата на смъртта на войводата, 30 юли 1868 г. и калиграфски изписаното му име.

Според спомените на съвременниците му Стефан Караджа е съден в Русе, а след смъртта му е погребан в града. Мястото на гроба му било белязано от Баба Тонка. По-късно бил поръчан и надгробният му паметник, който е бележел гроба на войводата до 1962 г. След това старото русенско гробище престава да функционира и се създава ново. Вероятно по това време надгробието е било прибрано в действащия тогава музей „Баба Тонка“, но никога не е показвано пред публика. В бъдещата експозиция на музея „Баба Тонка“ този ценен експонат ще намери своето място.

 

В момента паметникът е изложен във фоайето на Русенския музей.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин