Откриха винарна на 2500 години в Несебър - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Откриха винарна на 2500 години в Несебър
Откриха винарна на 2500 години в Несебър

30 амфори, част от антична винарска изба, откриха археолози при разкопки в Стария град в Несебър. Според първоначалните данни винарната е на 2500 години – от времето, когато Месамбрия е бил гръцка колония. Това е една от най-добре запазените подобни находки в целия свят.

Древният склад с амфори е вкопан дълбоко в северния бряг на полуострова и това го е съхранило от посегателствата на времето. Избата не е много голяма (2,60 х 2,50 м) и вероятно е била част от къща, разрушена още в средата на 5 в. пр. Хр. при неизяснени засега обстоятелства.

Откритите амфори са произведени в големите древногръцки работилници и са пренасяли вино от прочути производители и износители като островите Хиос, Лесбос, Тасос и др. Всички амфори са открити подредени в редици, с дъната нагоре. Физическата цялост на някои от тях е нарушена, но всички фрагменти са открити на място, което ще позволи да бъдат реставрирани в първоначалния си вид. След като бъдат реставрирани, амфорите ще бъдат показани в музея в Стария град.

Екипът от археолози е ръководен от доц. Анелия Божкова от НАИМ-БАН и Петя Кияшкина от Музей „Старинен Несебър“.

Вижте и видео от разкопките:

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин