Оцеляване за напреднали по асфалт, планина и вода - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Оцеляване за напреднали по асфалт, планина и вода
Автор: Иван Чорбаджийски

Да достигнеш до границите на способностите си. Да бягаш, да караш колело по асфалт и планински терен, да се катериш и спускаш, да плуваш, да стреляш с лък и да се ориентираш по 210-километров маршрут – това беше предизвикателството, пред което тазгодишното екстремно състезание на България - XCo Adventure Cup 2013 – изправи десетки участници.


Само 7 от 29 стартирали отбора успяха да изминат цялото трасе. Планинската надпревара за оцеляване, организирана от XCoSports, беше изключително атрактивна, но и тежка за участниците. Постижение беше дори самото преминаване на целия маршрут, независимо от класирането.

Продължително плуване в студена вода, загубване от няколко часа на отбор с международно участие, неочакван подкрепителен пункт под формата на селски събор, малък пожар, нощувка в изоставен обор, повреди по велосипедите и изтощение белязаха състезанието, продължило три дни (20-22 септември) в региона на град Земен и близките планини. Трасето от три етапа беше общо 210 км, а най-далечната контролна точка беше на няколкостотин метра от границата със Сърбия - параклисът Св. Пантелеймон край село Ломница.

Победата грабна отбор Вариант 5 – Кирил Николов-Дизела и Иван Сираков, които покриха цялото трасе от три етапа за 29:25 часа. Втори се класираха Clandestino – Борис Влаев и Калоян Пейчев – с време 34:52 часа, а трети са отбор Олеле - Георги Радев и Светослав Терзийски – 36:06 часа. В тези времена са включени бонусите и наказателно отнетите часове на отборите.

Първият ден започна с пътуване с влак, плуване от 1,4 км в язовир Пчелина, което беше първата пресявка за издръжливост на участниците, и изкачване на два върха с велосипеди. Отборите имаха специални етапи – катерене и стрелба с лък, които можеха да изберат кога да покрият, но повечето предпочетоха да ги преминат през първия ден. Вторият и пешеходен етап предложи на състезателите още два върха и спускане „по парапет” в сухия каньон на р. Шегава. Третият етап, най-тежък поради натрупаната умора и спецификите на трасето от 130 км, беше велосипеден. Там ключовите предизвикателства бяха преминаването на Земенския пролом и намирането на най-крайната контрола. Един от отборите - Fury Team, съставен от румънец и българин - търси параклиса над 5 часа през нощта, но успешно продължи участието си след това.

Етапите бяха с индивидуални стартове и две задължителни почивки в бивака, така че всеки отбор следваше свое темпо, а състезанието вървеше денонощно. Живото проследяване в уебсайта на състезанието позволи на над 5000 почитатели от 38 страни да знаят къде и как се движи всеки отбор, кога се е загубил и кога финишира. След края на състезанието, на сайта може да се види отново маршрутът на всеки отбор, както и да се сравни с този на другите.

Ето и някои от ключовите екшън моменти от трите дни:

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин