Отскочи до Скакавица и Сапарева баня - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Отскочи до Скакавица и Сапарева баня
Автор: Лилия Христова

Прекрасна идея за уикенд извън шумотевицата града е Сапарева баня, която се намира само на 80 км от София в полите на обаятелната Рила.

Най-хубавото от всичко е, че градчето, известно с минералните си води, предлага за всекиго по нещо. Това е мястото, където се намира най-горещият гейзер в Европа. Не случайно в миналото градът е наричан Германея (в буквален превод  „гореща вода).

Гейзерът-фонтан се намира точно в центъра на градчето, като извирайки над повърхността достига до 18 м височина, а температура на водата му е 98-99 градуса. Местните разказват, че в нея може да се свари яйце за около 10-ина минути.

Не трябва да пропускаме, че минералните води в района са лековити и се препоръчват за хора с проблеми с кожата или опорно-двигателната система.

Отскочи до Скакавица и Сапарева баня


Само на няколко минути пеш от гейзера пък се намира средновековната черква от 12-и век Св. Никола, която е била реставрирана през 1937 г. Тя е изключително малка и в нея влизането е забранено, тъй като все още няма отделени средства за подновяването на фреските ѝ. Въпреки това обаче си заслужава да се види, като пример за мащабите на православните храмове, строени преди 8-9 века.

Отскочи до Скакавица и Сапарева баня


Ако сте любители на разходките в планината само на 10-ина минути път с кола от Сапарева баня се намира началото на пътеката, водеща до водопад Скакавица. Отправна точка към него е местността Зелени преслап, която се намира малко след Паничище. Определено ви препоръчваме да го посетите, тъй като гледката е уникална. Това е най-високо разположеният водопад в Рила (на 1750 м надморска височина). Той е и най-високият от гледна точка на пад на водата - цели 70 м.

Отскочи до Скакавица и Сапарева баня


До него се стига по лек маршрут (за около 3 часа общо в двете посоки), който е добре обозначен и няма как да се объркате. Докато се разхождате по пътеката, ще забележите малко изворче край дърво, което според легендите на местните, дарява с дълголетие всеки, който пие от него.

Отскочи до Скакавица и Сапарева баня


Преди да стигнете красивата местност на водопада, ще минете и през хижа Скакавица, която е най-старата в България. Ако предпочитате да прекарате в планината повече от един ден, може да комбинирате този маршрут с посещение на 7-те рилски езера и водопадите Малка Скакавица и Горица.

Вторият е най-ниско разположеният в Рила - на едва 900 м надморска височина. Той се намира малко над село Овчарци, което е на 4 км от Сапарева баня. Ако сте любители на кратките, но живописни разходки, това е вашето място, тъй като до него се стига изключително бързо – само за около 15 минути. Според легендата водопадът и реката са кръстени на красивата мома Горица, която се хвърлила от скалите в местността, за да не бъде хваната от турци, които искали да я отвлекат и дадат за жена на местния бей.

Отскочи до Скакавица и Сапарева баня


Докато сте в село Овчарци, може да посетите и един от малкото
действащи женски манастири – Ресиловски манастир. Той се намира малко преди село Ресилово (в посока Дупница, ако се идва от Сапарева баня) и е построен през 1940 г.

Отскочи до Скакавица и Сапарева баня

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин