Палио ди Сиена - традиция и жажда за победа - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Палио ди Сиена - традиция и жажда за победа
Автор: Peika.bg
Палио ди Сиена - традиция и жажда за победа

Палио ди Сиена е най-старото и най-откаченото конно състезание в света. Основната му идея не е особено оригинална - жокеите се състезават в няколко обиколки и най-бързият печели. Само че в италианския град Сиена разбират нещата по друг начин - ако състезанието е състезание, то е такова докрай и това значи микс от емоция, чест и съперничество. Палио ди Сиена не е просто състезание.

Палио ди Сиена е конно надбягване с 800-годишна традиция.То се провежда на Пиаца дел Кампо в Сиена два пъти в годината. На 2 юли се нарича Палио ди Провенсано в чест на Мадоната от Провенсано, а на 16 август се нарича Палио дел Асунта в чест на Успение Богородично.

37061

Въпреки че самото състезание трае секунди, приготовленията преди събитието са големи и включват жителите на целия град. Преди Палио конете са благословени в местните църкви, жокеите ходят с бодигардове, а процесия през площада започва 2 часа преди състезанието. След надпреварата забавленията и празниците продължават с пълна сила.

37062

Палио обаче е най-оспорваното състезание, защото в него участват хора, които не се състезават за пари, а за честта на своята общност. Всеки един от десетте жокеи, яхнали коне без седла, представя по един от всеки десет квартала на града и съперничеството между тях е много нажежено. Заради това, денят на състезанието е трескав, изпълнен със стратегии, съюзи и предателства – има дори нелегални срещи между лидерите на кварталите и жокеите. Когато сигналът за старт бъде даден, Палио се превръща в арена на майсторство и издържливост, в което всеки участник трябва да остане на седлото, докато другите се опитват да го изблъскат от пътя си, а доста често коне финишират без ездачите си.

 Някои хора казват, че Палио е жестока традиция, тъй като 7 коня са умрели в състезанието през последните 15 години. Защитниците твърдят, че Палио има културно значение и че то не е по-опасно от обикновено конно надбягване. Залогът обаче изглежда е доста по-голям от обикновено състезание.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин