Паметници на културата и музеи, които може да посетите в Тракийския район - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Паметници на културата и музеи, които може да посетите в Тракийския район
Автор: Елена Исаева

Тракийският туристически район е богат на много паметници на културата, археологически и исторически обекти, музеи, традиции, обичаи, фестивали и други туристически обекти. Траките са оставили след себе си огромни исторически богатства, на които днес можем да се насладим. В района могат да се видят тракийски гробници, крепости, исторически музеи, къщи – музеи и много други подобни забележителности, които са част от културната карта на района и на България. Всички са много интересни, пълни с история и определено трябва да присъстват във всеки списък за мечтани дестинации.

1.Паметници на културата – една от най – важните тракийски гробници от този район е гробницата при свиленградското село Мезек. Тя е напълно разкрита през 1931 г. Друга много важна е Карановската гробищна могила, която се намира близо до село Караново, межеду Стара Загора и Нова Загора. Археолозите откриват, в могилата една много интригуваща и доста добре запазена, ценна находка – тракийска колесница. Колесницата има 4 големи колела с диаметър от 120 см. Освен със своите размери, тя буди интерес и със своите красиви и фино изработени орнаменти – посребрени фигури на ероси, които яздят митични същества с тела на пантери. До колесницата още са открити скелетите на два коня и на едно куче. Всичко това може да се види там, на място в Археологическия комплекс.

Паметници на културата и музеи, които може да посетите в Тракийския район
Снимка: Елена Исаева

Има множество обекти в Пловдив, Ямбол, Стара Загора. Едни от най – известните паметници на културата в тракийския туристически район са Античният театър в Пловдив, който в следващата глава ще разгледаме по – подробно, крепостта Кабиле, край Ямбол, античните мозайки на Августа Траяна близо до Стара Загора, мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора 1877 г.“, Малтепе и други. Всяко едно от тези места запознава своите туристи с малка част от великата и интересна история не само за траките, но и като цяло за района и нашата страна.

Паметници на културата и музеи, които може да посетите в Тракийския район
Снимка: Елена Исаева

2. Музеи – музеите в Тракийския туристически район са много на брой и всеки един е интересен и посещаван. В Пловдив има най – много. Това са регионалният археологически музей, Регионален исторически музей, музеен център за съвременна история, регионален етнографски музей, който включва и доста къщи – музеи на известни майстори – художници, занаятчии и други видни българи, регионален природоначуен музей, както и няколко галерии.

Освен тези музеи, всеки един град в района има своя исторически музей, в който може да научите за историята на града и района. Инетересни музеи са още този към археологически комплекс „Кабиле“, Етнографския комплекс в Елхово, музеят на белия щъркел в Белозем, музей на автомобилите и социализма в град Пещера, архитектурен резерват Свежен и много други.

Едно от нещата, които са характерни за културното наследство на Пловдив са старите възрожденски къщи, които са доста добре запазени, а голяма част от тях са превърнати в музеи, в които има както постоянни, така и временни експозиции. Най-известните от тези къщи-музеи са Балабановата къща и къщата-музей на Златю Бояджиев. Те са реставрирани и много добре поддържани по най-високи европейски стандарти.

Паметници на културата и музеи, които може да посетите в Тракийския район
Снимка: Елена Исаева

В Пловдив още се намира вторият по големина етнографски музей в България, който се шпомещава в известната Куюмджиевата къща. Природонаучният музей на Пловдив пък е най – големият музей в града.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин