Панагюрище: Не град, а съкровище - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Панагюрище: Не град, а съкровище
Автор: Иванка Могилска

Големите курорти си имат своите безспорни достойнства. Но ако предпочитате почивка в спокойно място, лишено от суета, шум и фалшив блясък, помислете си за Панагюрище. Да, свързвате го най-вече с Панагюрското златно съкровище и Априлското въстание. Ако прибавите към тях живописните южни склонове на Средна гора и богатството от минерални извори, ще се получи привлекателно място за културно-познавателен туризъм и балнеотуризъм в чисто, планинско градче.

Районът около днешния град бил заселен преди хилядолетия и животът тук не секнал през вековете. Доказват го многобройните тракийски могили, пръснати в региона, разкритите крепости, некрополи, селища, датирани от преди 5-и век пр.н.е. От това време е и Панагюрското златно съкровище, намерено в средата на миналия век, станало символ на града. Можете да го видите в Историческия музей в Панагюрище. Освен самите предмети от съкровището, тук ще видите и подробни карти и схеми, а историята му можете не само да прочетете, но и да чуете като разказ (достъпен на няколко езика).

Двете крепости, останали от Средновековието, носят имената Душковченин и Красен. До 14-и век Красен било оживено селище със заможно население. То било напълно разорено от турците, а населението - избито.

През 15-и век по тези места се заселили около 200 фамилии от Ямболско и около 100 фамилии албанци от Дебърско. В началото местните и пришълците враждували. Полека-лека се смесили, сродили се и заживели заедно. Затова и до днес в говора на панагюрци се срещат едновременно черти от източнобългарския и от западнобългарския изговор.

Градът давал кръвен данък – малки момчета за еничари, жителите му охранявали проходите и служели във войската. За сметка на това не плащали данъци и османски турчин не можел да замръква, камо ли да се заселва в града.

През 18-19 век на базата на добре развитото скотовъдство започва бърз подем на занаятите, свързани с него. Само абаджиите изнасяли за Турция, Македония, Сърбия, Босна, Гърция, Влашко стотици хиляди аршина бало (дебела вълнена тъкан, от която се шиели връхни дрехи) и ушити дрехи за стотици хиляди златни гроша. Стопанският подем вървял ръка за ръка с духовния. След опожаряването на града при погрома на Априлското въстание останало много малко от блестящите къщи, църкви, обществени постройки. Но и няколкото оцелели по чудо къщи и стари църкви говорят за размаха на тогавашните панагюрци, за тяхното самочувствие и самоувереност, довело до страховития девиз на въстанието – „Свобода или смърт!”

И като обмисляте, какво още ще правите, оставете си време за минералните извори. Те са и в Панагюрище, и в Баня, и в Поибрене. Лекуват заболявания на храносмилателната система, на сърдечно-съдовата система, на опорно-двигателния апарат, а в Поибрене – и гинекологични заболявания. Панагюрските колонии и базата в местността „Манзул” се намират в естествени, диви букови гори и въздухът им лекува дихателни заболявания.

Има разработени маршрути за походи в планината. На любителите на ловния туризъм на разположение са възможностите, предлагани от Ловно стопанство – Панагюрище. Невероятно преживяване може да ви осигури тренажорът за гончета в Баня. Тук младите кучета се обучават за лов на глигани.

***

ПРЕПОРЪЧАНО ОТ PEIKA.BG: Ценителите на виното ще останат приятно изненадани от уютната винарска изба "Румелия" в Панагюрище. Вратите на избата са отворени за винолюбители всеки ден през цялата година. Пътешествието в света на виното минава през целия производствен процес и се насочва към тайника на дионисиевата напитка - подземната изба. Туристическа дегустационна с подбрана селекция вина поставя финалния щрих на винената обиколка. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин