Парченце от България, което да видите край Кавала - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Парченце от България, което да видите край Кавала
Парченце от България, което да видите край Кавала
Снимка: НИМ

Ако сте от почитателите на Кавала и региона, следващият път отбийте 15 км встрани до гръцкия град Филипи, за да видите два изключително ценни и интересни паметника от българската история.

Става дума за два известни на науката от 1707 г. старобългарски надписа, смятани доскоро за изчезнали, които са изложени в музея на античния град Филипи, напомнят от Националния исторически музей.

Надписите са поръчани от хан Пресиан (836-852), баща на цар Борис І. Те са изсечени на два големи каменни блока на гръцки език, който през онази епоха е бил официалният език на Българската държава.

От първия надпис става ясно, че хан Пресиан, неизвестно кога, но изглежда още в началото на управлението си, е предприел поход срещу славянското племе смоляни, обитаващо, ако се съди по името му, Родопите и Драмското поле. Неизвестно защо е предприет този поход и в чия полза. Границата между българи и ромеи, установена при хан Омуртаг през 815 г. и непроменяна до 836 г., е минавала по течението на река Марица. Вероятно българите са дошли да помогнат на Византия, срещу която са се разбунтували славяните-смоляни, обитаващи тези места.

Вторият надпис обаче е озадачаващ. Хан Пресиан се жали от византийците. Той заявява: „Който и да търси истината, Бог вижда; който и да лъже, Бог вижда. На християните българите направиха много добрини. И християните ги забравиха, но Бог вижда”. Този надпис говори за това, че Византия е нарушила споразумението за помощ срещу смоляните. Възползвайки се от ангажимента на българската армия на юг, Византия изпратила флота си в устието на Дунав и пренесла в Константинопол заселените във Влахия от хан Крум през 812-813 г. 50 000 византийски пленници от Източна Тракия. Хан Пресиан едва ли само се е ожалил. Като компенсация той просто е присъединил Родопите, Драмското и Серското поле към България. През 1908 г. са били открити два гранични стълба между България и Византия - по билото на планината и само на 18 км от Солун.

До музея във Филипи може да се стигне и през ГКПП Кулата, и през ГКПП Илинден. Надписите могат да бъдат видени дори когато музеят е затворен, тъй като са разположени на площадката пред сградата с експозицията.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин