Париж срещу Амстердам: Как да изберем между двете? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Париж срещу Амстердам: Как да изберем между двете?
Автор: Peika.bg
Париж срещу Амстердам: Как да изберем между двете?

Париж и Амстердам са две от най-популярните градски почивки в Европа. И двете столици предлагат изкуство и музеи от световна класа, първокласна кухня и вълнуващи възможности за пазаруване. Но всеки град има свой собствен характер, странности и чар, гарантиращи изживяване при почивка в града като никой друг. Ако имате проблеми с избора между пътуване до Париж или Амстердам, разгледайте нашето ръководство за всеки град.

Париж е един от най-романтизираните градове в света. Тук се намират и някои от най-емблематичните забележителности в света — Айфеловата кула, Лувъра, Мулен Руж и можем да продължим така още дълго. Той също така може да се похвали с някои от най-добрите ресторанти, арт и търговски райони в света. За разлика от огромната си репутация, самият град е сравнително малък. Амстердам го превъзхожда в това отношение, но все пак е достатъчно лесно да стигнете от единия край на града до другия, благодарение на високоефективната мрежа от влакове, метро и автобуси.

Париж срещу Амстердам: Как да изберем между двете?
Снимка: pixabay.com

Известен като „Градът на каналите“ или „Северната Венеция“, Амстердам е най-известен със своята сложна мрежа от канали. Градът може да се похвали със 165 водни пътища, защитени от ЮНЕСКО, разделяйки еклектичната столица на отличителни зони. Но градът също така очарова посетителите със своето изкуство от световна класа, разпръснати паркове, завладяващи музеи, авангардни дизайнери и разнообразна кухня, да не говорим за кафенетата с марихуана.

Неща за правене

Париж

Париж е дом на известни забележителности и всяко първо пътуване до този град трябва да включва всички тях. Дори и да не предприемете пътуване до върха, струва си да се приближите до Айфеловата кула, известният решетъчен небостъргач от ковано желязо в града. По-нататък по река Сена е катедралата Нотр Дам, построена през 12-ти век и увековечена в романа на Виктор Юго.

Париж срещу Амстердам: Как да изберем между двете?
Снимка: pixabay

Що се отнася до художествените галерии, има Лувъра (дом на Мона Лиза), Музея д'Орсе (дом на най-голямата колекция от импресионистично изкуство в света) и Центъра Жорж Помпиду. Има и множество по-малки художествени галерии, които можете да видите, като музея на Пикасо и Palais de Tokyo.

Горе в Монмартър, бохемският център на града е Сакре Кьор. Грандиозната базилика е построена в края на 19 век и е посветена на 58 000 живота, загубени във френско-пруската война. Точно зад ъгъла е Мулен Руж с фасада на вятърната мелница.

След това има по-зелена страна на града, която можете да разгледате, най-добре видяна в обширната Люксембургска градина. Градините от 17-ти век включват езера, красиви паркови столове и великолепен дворец.

Амстердам

Париж срещу Амстердам: Как да изберем между двете?
Снимка: pixabay

Най-добрият начин да разгледате забележителностите на Амстердам е на две колела. Това е вторият най-подходящ за велосипедисти град в Европа с над 400 км специални велосипедни алеи. Ако не сте достатъчно уверени, за да тръгнете по пътищата, отидете до един от многото паркове в Амстердам. Vondelpark е най-популярният, често описван като белите дробове на града.

Въпреки че може да изглежда клише, круизът по каналите също е задължителен. Няма нищо по-различно от плъзгането по оградени с фронтони водни пътища, покрай традиционните наклонени домове, докато научавате за историята на града.

Амстердам също е дом на три музея от световна класа: Anne Frank Huis, музеят на Ван Гог и Rijksmuseum. Има и шепа замъци, дворци и крепости за разглеждане, като Кралския дворец в Амстердам.

Храни и напитки

Амстердам едва наскоро придоби кулинарна репутация, години наред беше най-известен с маринована херинга и вафли. Foodhallen предлага най-доброто от процъфтяващата улица за хранене в града в гастро дестинация, превърната в дворец, превърнат в трамвайно депо. Има над 30 щанда за избор, с храни, вариращи от понички до барбекюта. За хранене от висок клас има десетки ресторанти със звезди Мишлен, като MOS Amsterdam и Ciel Bleu правят удар на международната верига. Бирата е разнообразна в Амстердам, а крафт и друга специализирана бира все още не е за изпускане. Отправете се към оригиналната микропивоварна в Амстердам, Brouwerij 't IJ, за някои от най-добрите бири, пилснер и IPA в града. Освен храната и напитките, Амстердам може да се похвали с известен нощен живот със страхотни клубове и иновативни културни събития през цялата година.

Париж срещу Амстердам: Как да изберем между двете?
Снимка: pixabay

Хранителната култура в Париж е предизвикателно традиционна. Отправете се към някое от хилядите бистра и бирарии, разпръснати по улиците, и ще намерите класически ястия като пържола Тартар и Boeuf Bourguignon. Въпреки че храненето навън може да бъде скъпо, повечето ресторанти предлагат фиксирани менюта, обикновено за под 20 евро. Тези, които търсят кухня от A-списъка, ще се радват да научат, че има 70 ресторанта със звезда Мишлен. Градът е дом на някои от най-добрите ресторанти в света, включително Guy Savoy и Septime.

Пазаруване

Амстердам е мечта за пътуващите. Kalverstraat е най-дългата търговска улица в града, дом на оживени вериги магазини и изискани дизайнерски марки. Арти Джордан е обявен за най-очарователния квартал на града, със своите тесни улички и старинни сгради. Той също така предлага едно от най-възнаграждаващите пазаруващи изживявания в града, гъмжащи от независими художествени галерии, антикварни магазини и бутици. Mеста като De Negen Straatjes, лабиринт от над 200 бутика, ретро и специализирани магазини. Амстердам също е дом на най-големия битпазар в Европа, IJ-Hallen.

Париж срещу Амстердам: Как да изберем между двете?
Снимка: pixabay

Париж има репутацията на един от най-стилните градове в света, така че пазаруването тук също е първокласно. И макар да е исторически известен със своите пищни универсални магазини и висша мода, Париж предлага възможности за пазаруване за всеки вкус и бюджет. Тези, които търсят петзвездно изживяване, трябва да се отправят към „Златния триъгълник“, в 8-ми район. Луксозният център е дом на големи имена като Dior, Louis Vuitton и Chanel. Шанз-Елизе също предлага известни луксозни марки, въпреки че ще намерите и вериги като Sephora и Nike. Тесните криволичещи улички на Marais предлагат малки шоколадови магазини, бутици и занаятчийски работилници. За да видите главната улица, отидете до Les Halles и Rue de Rivoli. А ако обичате антиките - Les Puces de Saint-Oue.

Хотели

С 20 района, от които да избирате, изборът на хотел в Париж може да бъде непосилен. Ако търсите традиционни бистра, девствени площади и традиционна парижка романтика, Marais е отличен вариант. Хотелите тук обикновено са в горния край на ценовата скала, но те също са едни от най-стилните, като Hôtel National des Arts & Métiers е отличен пример. Саут Пигал, също наричан сега „Со-По“, е оживеният квартал на града, подобен на Далстън в Лондон или Грийн Пойнт в Куинс. Отседнете тук за концептуални хотели, фюжън ресторанти и шумен и оживен нощен живот. Или за петзвездното изживяване отидете до Saint-Germain-des Prés. Разположен точно на Сена, той е дом на някои от най-неуловимите хотелски марки в света.

Докато Амстердам е компактен и пешеходен град, всеки район предлага свой собствен чар и странности. Ако търсите елегантност от стария свят, Jordaan и Oud-West са местата, където трябва да бъдете. Има десетки елегантни градски къщи и просторни апартаменти под наем или можете да опитате хотел като Pulitzer Amsterdam. Изгряващият Oost претърпя огромно възстановяване през последните години и е добро място за нощуване, ако търсите стил с ограничен бюджет. Хотели и хостели като Generator и The Lloyd предлагат най-доброто от двата свята.

Време

Амстердам се радва на умерен климат, с умерена зима и меко лято. За да видите прочутите лалета в страната в разцвет, най-доброто време за посещение е между средата на март и средата на май. Подобно на Амстердам, Париж също предлага умерени температури през цялата година. От април до юни и от септември до ноември са особено живописни, когато цветята или цъфтят, или са готови да паднат. Опитайте се да избегнете Великден, известно натоварено време за града, когато ученици от цялата страна се спускат в града. Август е най-горещият месец за посещение на Париж.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин