Париж – забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Париж – забележителности за един уикенд
Автор: Ралица Василева

Париж е неизбродим, невъзможен за опознаване, неподлежащ на категоризиране. Колкото и пъти да го посетите, той никога няма да ви разкрие всичките си тайни. Но ето ви едно добро начало – топ забележителностите на френската столица. Припомнете си и защо е по-добре да видите Париж преди 26-я си рожден ден. А ако това ще ви е парижкото кръщене, прочетете тези съвети в Париж за начинаещи. Ако сте с твърде ограничен бюджет, вожте колекцията Париж за без пари.

Айфеловата кула – Усетете какво е Париж да бъде в краката ви! Преживейте целувка на върха и щом почувствате полъха на вятъра, ще знаете, че това не е сън! Насладете се на някой от изисканите ресторанти с незабравима гледка или просто изпийте чаша кафе нависоко и ще разберете защо денят и нощта тук са специални. Прочетете и защо парижани толкова много мразели Айфеловата кула при издигането й. Работно време, билети и друга полезна информация тук.

Макарони и кроасан – тези типични френски специалитети задължително само в типично френско кафене – на тротоара с миниатюрна масичка и столчета, обърнати към улицата. Бъдете истински парижани – отдайте се на любопитство и наблюдавайте без притеснение минувачите.

Шанз-Елизе (Champs Elysées) – „О, Шанз-Елизе!” Името на тази легендарна улица веднага ви кара да си тананикате известната песен за нея. Модни и кулинарни шедьоври ви изкушават от витрините, а бронзовите фенери навяват романтика. Ако случайно завали, докато се разхождате, не бързайте да се скриете някъде, а се порадвайте на тъгата на Париж. По Коледа Шанз-Елизе е цялата в празнични светлинки, тук са разположени и къщичките на коледния базар.

Пикник по френски – само с вино и сирена в лятна вечер на тревата в парк Шан де Марс, а магическите светлини на Айфеловата кула ще блещукат сякаш специално за вас за няколко минути на всеки кръгъл час. Фойерверките на 14-ти юли са апогеят на тази светлинна магия. Друга популярна пикник дестинация са бреговете на Сена, където привечер става дори пренаселено. Съвети за пикник по френски.

Разходка с корабче по Сена – Това е начинът да откриете вдъхновение. Купувайте билети и се качвайте на борда!

Латино танци край Сена – Какво ще кажете за едно страстно танго с непознат? Вечер по кейовете на Сена хора от всякакви възрасти се събират, за да танцуват. Музика от касетофони и уредби, свързани с автомобилни акумулатори, привлича ентусиасти, дошли за първи или пореден път. Почувствайте ритъма на Париж!

Монмартър – Подарете си разходка в най-романтичния квартал на Париж. Слейте се със светлините или се скрийте в загадъчните сенки, които нощните фенери чертаят по малките улички. Палачинките тук са най-вкусни! Пречистващият камбанен звън на базиликата „Светото сърце” сякаш се опитва да ви събуди от този прекрасен сън, но всъщност ви напомня, че всичко е реалност. Прочетете интересни истории от Монмартър.

Базиликата „Свето сърце” (Сакре Кьор)– Огромното стълбище пред ангелски бялата базилика винаги е оживено. Гледката оттук разкрива очарованието на града и през деня, и през нощта. Намира се в Монмартър. Прочетете подробности за базиликата Сакре Кьор.

Парижката Света Богородица” (Notre Dame de Paris) – Има поверие, че ако се завъртите на площадчето пред катедралата Нотр Дам, задължително ще се върнете в Париж. Веднага се запътихте натам, нали? Панорамната гледка от върха е приказна. Когато погледът ви се спре на надвесилите се средновековни гаргойли, усещате едновременно магия и мистика. Още за Нотр Дам дьо Пари.

Лувъра – Творби на Пикасо, Да Винчи, Караваджо, Рембранд и още много други. Това е най-големият музей на изкуствата в Европа. Тук е прословутата картина „Мона Лиза”. Установено е, че за да разгледа човек всичко в Лувъра, са необходими 14 дни, при положение, че не се спира за повече от 10 секунди на обект! Полезни съвети за посещение в Лувъра.

Триумфалната арка – Оттук ще се сдобиете с още една „висока“ гледна точка към Париж. Арката е издигната от Наполеон след успешната му битка при Аустерлиц през 1805 г. Изкачете 284 стъпала до върха й и се почувствайте като победител. Любопитни факти за Триумфалната арка.

Люксембургските градини - Намира се в Латинския квартал и някога е била притежание на краля (което обяснява оформянето и пищността й). Днес в Люксембургския дворец заседава Сенатът на Франция, но разходките в красивия парк са свободни. Пуснете лодка в езерцето пред двореца - това е класика! Вижте фотогалерия със снимки от Люксембургските градини и научете повече за историята им!

Музеят Орсе - Тази някогашна жп гара в стил ар нуво днес е музей из чиито зали можете да видите на живо много от картините, които познавате само от учебниците по изобразително изкуство. Купете си билет предварително, за да си спестите чакането на опашка. Повече за историята и настоящето на музея Орсе

27778

Музеят на восъчните фигури „Гревен” (Musee Grevin) – Искате ли да бъдете рамо до рамо с Барак Обама, Майкъл Джексън и Ърнест Хемингуей? Това е мястото в Париж, където восъкът е „втората кожа” на стотици известни личности от цял свят. Само не се изкушавайте да се качите на модния подиум до Наоми Кембъл, защото може да отнесете солидна глоба. Информация за работно време и билети тук.

Музеят Кюри – Запознайте се с историята на фамилията Кюри, с откритията в областта на радиоактивността и вижте опаковките на кремовете за лице с радиоактивни елементи, които са се продавали в средата на миналия век. Посещението на музея е безплатно. Информация за Музея Кюри.

Музеят на еротиката (Musée de l'Erotisme) - Въпреки че е музей, той работи от 10 сутринта до 2 след полунощ, така че това го прави една алтернатива на нощния живот. Тук се сменят различни еротични експозиции на съвременни творци и винаги има какво да се види. Подарете си малко еротика, все пак сте в Париж. Полезна информация тук.

Парижките катакомби – 2 км тъмни, тесни и влажни тунели на 20 м под парижките улици. 130 стъпала надолу. Опашката пред Парижките катакомби е съпоставима с тези пред Лувъра и музея Орсе, подземното преживяване обаче е от съвсем различно културно естество. Тук ще видите костите на хиляди парижани, подредени в стройни форми. Прочетете подробности за Парижките катакомби.

Квартал Дефанс (La Defense) – В него можете да си вземете кратка почивка от очарователния готически и бароков град и да се потопите в една различна модерна атмосфера. Най-големият бизнес квартал на Париж носи очарование от бъдещето със своите стъклени сгради и небостъргачи. Тук е Голямата арка (Grande Arche), разположена на една ос с малката Триумфална арка пред Лувъра, и по-голямата Триумфална арка на площад “Шарл Дьо Гол”.

Латинският квартал – Разходете се из уличките, осеяни с многобройни библиотеки и книжарници в този важен университетски център. Тук е историческата сграда на Сорбоната и на Пантеона, в който е Махалото, описано от Умберто Еко.

Шопингът е задължителен в столицата на модата! А мястото е „Галерии Лафайет” – най-зрелищният търговски център с уникален стъклен купол. Тук пазаруват известните личности. Изискани тоалети, парфюми, обувки, чанти - всичко е бляскаво и не е по джоба на всеки, но си струва поне да се докоснете до тази феерия. Всеки петък следобед има безплатно модно шоу на 7-ия етаж на магазина.

Дисниленд Париж– Спомняте си как започват филмчетата на „Дисни”,нали? Точно така, с фойерверките над замъка на спящата красавица. Изживейте този магически момент в Дисниленд и крещете до полуда на различните атракциони. Потопете се в една вълшебна приказка за малки и големи, в която главният герой сте вие. Дисниленд се намира извън Париж, дотам се стига с влак.

Дворецът Версай – Признайте си, че в часовете по история поне веднъж сте се отнасяли в мечти за танци и веселие в Огледалната зала на Версай. Кралска разточителност и красота, огромни градини, в които можете да карате велосипед, и фонтани – минете по стъпките на френските крале. Информация за билети и работно време тук.

Мулен Руж– Щом споменем това, веднага в съзнанието ни засиява Мулен руж (Moulin Rouge) или „Червената мелница”. Усетете духа на Париж под ритъма на еротичния кан-кан. Трябва да изберете да посетите заведението много преди да пристигнете в Париж, защото билетите се продават месеци преди шоуто. Освен легендарното кабаре, тук се помещава и зрелищен нощен клуб La Machine du Moulin Rouge, където се изявяват известни диджеи.

Около Париж – Вече сте били няколко пъти в Париж? Тук ще откриете няколко идеи за интересни места около Париж.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин