Чудотворният извор, който вкаменява всичко - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Чудотворният извор, който вкаменява всичко
Автор: Стефан Стефанов
Чудотворният извор, който вкаменява всичко
Снимка: Auz

На бреговете на река Нид, близо до Нарсбъро в Северен Йоркшир, има едно необикновено място. Чудотворният извор е смразявал местните хора векове наред. Те забелязали, че едната страна на кладенеца прилича на череп, а след това открили, че ако оставят предмет под стичащите се води на водопада, той започва да се вкаменява с времето. Заради всичко това, хората мислели, че мястото е прокълнато от Дявола и никога не ходели там.

Най-ранната писмена информация за Чудотворния извор е от антикваря Джон Лейланд, който е посетил мястото през 1538 година. Той пише, че по това време хората вече не само не се страхували от водите, но се къпели и пиели от водата, защото вярвали, че са чудотворни.

По същото време гадателката Урсула Саутейл, по-известна като Мама Шиптън, станала известна. Според легендата, тя е била дъщеря на проститутка и е била родена в пещера, недалеч от Чудотворния извор. Тя е била много грозна, защото баща й е бил самият Дявол. Урсула обаче е имала пророчески дарби и се говори, че е предсказала Големия пожар в Лондон от 1666 година, както и разгрома на Испанската армада през 1588 година.

37271

През 1630 година крал Чарлз I продал земята, в която се намира Чудотворния извор, на един местен джентълмен на име сър Чарлз Слингсби. По това време мястото е било толкова известно, че той е започнал да събира пари за вход и така е била създадена първата платена туристическа дестинация в Англия.

В наши дни там могат да се видят вкаменени всякакви предмети от викториански цилиндър и женско боне оставени от 1853 година, до пръстени, дрехи, кухненски прибори и дори колело.

 37269

Обяснението за „вкаменяването“ пък е следното - водата има високо минерално съдържание и минералите се утаяват по предметите, създавайки здрава обвивка по повърхността им. Изумителна е бързината, с която се случва това. Малки играчки като едно плюшено мече може да се вкамени за 3-5 месеца. Представяте ли си как е изглеждало на средновековния човек това?

37272

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин