Първият Международният парк на мира - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Първият Международният парк на мира
Автор: Peika.bg
Първият Международният парк на мира

Първият по рода си международен парк на мира включва в себе си Националния парк Глетчер в САЩ и ледниците и езерата на канадския Уортън парк.

Двете държави решават да поставят началото на първия по рода си международен парк през 1910 г.

Националният парк Глетчер се намира в щата Монтана и е един от най-красивите в Америка. Той се разполага на над 4000 кв. километра площ, а в себе си съдържа над 700 езера и над 50 величествени глетчера, от които произлиза и името на защитената зона.

Националният парк възниква в резултат на последния ледников период на Земята, когато ледените блокове започват да се топят. Издълбавайки планините, ледът създава стръмни склонове и хребети и оставя след себе си множество бистри планински езера, чиито води са огледалото на планината. Едно от най-известните сред тях е езерото Сейнт Мари. Първите признаци за живот в местността пък датират от преди 10 000 години.

Още от началото на 20 век насам националният парк привлича посетителите със своите магически и красиви места, ледени планини и разнообразна флора и фауна. Всяка година Глетчер бива посещаван от над 2 млн. туристи, нетърпеливи да се потопят в прекрасната атмосфера и да се насладят на завладяващите гледки и природа на парка, където над 200 водопада са разпръснати из вълшебната местност.

Най-хубавата част от всичко е, че защитената територия е една от най-големите непокътнати екосистеми в Северна Америка.
 Важно е да се отбележи обаче, че паркът може да бъде посетен единствено през пролетта и лятото. През есента и зимата е затворен, заради дебелата снежна покривка, която прави местността недостъпна и труднопроходима.

Местните жители разказват, че снегонавяването е толкова упорито, че дори се налага някои от най-големите преспи да бъдат разбивани с експлозиви. Температурата през зимата пада до -49 градуса, което неимоверно усложнява зимната обстановка. Точно в това се крие и тайната за това как глетчерите в защитената местност запазват уникалността и красотата си.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин